Dragan Marković Palma: Bombardovanje SRJ bilo je protivno međunarodnom pravu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma danas je povodom godišnjice početka NATO bombardovanja izjavio da je Haški tribunal potvrdio da je agresija NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju bila protivna međunarodnim zakonima i sa lažnim povodom.

Marković je u pisanoj izjavi naveo da je navodni povod za bombardovanje SR Jugoslavije (SRJ) 1999. godine bio slučaj „Račak“, koji je bio deo optužnice protiv nekoliko visokih zvaničnika SRJ, ali da je tužilac odustao od tog dela optužnice.

„Haški tribunal je prihvatio da nije bilo masakra u Račku, baš kao što je srpska strana insistirala da su tvrdnje Prištine o masakru civila u Račku čista laž, već da je reč o sukobu sa pripadnicima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je Marković.

On je dodao da je Haški tribunal razmatrao i slučaj „Rambuje“ u predmetu Milutinović i ostali, i zaključio da je delegacija SRJ došla u Rambuje u dobroj veri da postigne sporazum i da nije odgovorna za propast pregovora u Rambujeu.

„Ako čak ni antisrpski Haški tribunal nije prihvatio da je Srbija kriva za Račak i Rambuje onda je jasno da međunarodnog prava ni tada, ni pre toga, a ni danas, niti je bilo, niti ga ima, niti će ga biti u praksi“, naglasio je Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari