Stranke koje čine vladajuću koaliciju su za dve godine postojanja Vlade, koje se navršavaju 7. jula, u najvećoj meri uspele da zadrže rejting i poverenje građana. Kako saznaje Danas, uvidom u rezultate junskih istraživanja javnog mnjenja renomiranih beogradskih agencija, Demokratska stranka je u svojoj „mrtvoj trci“ sa Srpskom naprednom strankom uspela da povede, sa 33 naspram 31 odsto.

Ove dve partije i dalje ubedljivo dominiraju srpskom političkom scenom. U junu je na treće mesto izbila Liberalno-demokratska partija sa 6,4 odsto podrške, a odmah uz nju su Socijalistička partija Srbije (5,5 odsto), Srpska radikalna stranka (5,3) i Demokratska stranka Srbije (4,5 procenata). G17 plus se i dalje kreće oko dva odsto poverenja anketiranih birača.

Razlika u procentima podrške strankama na vlasti, bilo u plusu ili minusu, u junu 2008. i u junu 2010. kreće se oko dva procenta, što prema istraživačima javnog mnjenja nije cifra oko koje bi te partije trebalo da brinu. S druge strane, opozicione stranke beleže mnogo veće varijacije rejtinga. Funkcioneri političkih partija kojima pada podrška za takve rezultate istraživanja okrivljuju agencije koje ih sprovode i ukazuju na to da su pravi pokazatelj njihove snage vanredni lokalni izbori održani u desetak opština.

DS, stožerna stranka vladajuće koalicije, uoči formiranja Vlade Srbije u julu 2008. imala je 35 odsto podrške građana, a sada je na 33 procenta. SPS je u istom periodu uživala poverenje pet odsto građana, dok je sada na 5,5 odsto. G17 plus je jula 2008. imala je tri odsto podrške anketiranih birača, a sada je na dva odsto.

Najjača opoziciona SNS u julu 2008. nije postojala, ali je SRS s Tomislavom Nikolićem na čelu tada bila na pola koraka do DS (34:35). Naprednjaci su od osnivanja u jesen 2008. do juna 2009. uspeli da uzmu najveći broj radikalskih glasača, a čini se i deo onih koji podržavaju DSS, i da s rejtingom od 35 odsto preteknu demokrate. SNS i DS se od tada do danas stalno smenjuju na vodećoj poziciji u rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

DSS je, prema tim istraživanjima, u stalnom padu. Nakon izbornog poraza u maju 2008 i u danima formiranja nove vlade, ipak su uspevali da pridobiju 11 odsto birača. Godinu dana kasnije, juna 2009, bili su na pet procenata, a sada su sa 4,5 ispod cenzusa.

„Crni dani“ za radikale počeli su još avgusta 2008, kada ih je napustio Tomislav Nikolić. Kada se pogleda dvogodišnji presek, rezultati su poražavajući – sa 34 odsto u julu 2008, u junu 2009. pali su na 9 procenata, a trenutno ih podržava svega 5,3 odsto birača.

LDP je prošla kroz izvesne, mada ne i dramatične, oscilacije. Posle izbora 2008. uz njih je ostalo 7 odsto birača, posle godinu dana su bili nešto ispod cenzusa, da bi sada došli do 6,4 procenta podrške.

Gordana Čomić, članica Predsedništva DS, kaže za Danas da nesmanjenu podršku glasača toj stranci vidi kao „kredit“ koji demokrate moraju da na pravi način realizuju.

– Građani nama u stvari govore „dajemo vam podršku jer ne vidimo da bi bilo koja druga stranka radila u opštem interesu kao što to radi DS. Imate puno mana, ali razumemo s koliko teških problema se suočavate u modernizaciji i evropeizaciji Srbije“. Oni koji nas podržavaju ujedno nas i mnogo kritikuju, ali su svesni događanja i u Srbiji i u Evropi. Lično smatram da nam poručuju da moramo mnogo više da radimo – kaže Čomić.

Veroljub Arsić, direktor SNS, tvrdi da naprednjaci u ovom trenutku ipak imaju bolji rejting od demokrata, i to za 2,5 odsto.

– Rast rejtinga SNS je konstantan. Od novembra 2008. kada je stranka osnovana i kada je imala podršku između 22 i 24 odsto građana, postali smo najveća opoziciona partija. Razlog za to su loši rezultati rada vladajuće koalicije koji utiču i na smanjenje rejtinga DS, kao najveće stranke u toj koaliciji. Narod u SNS vidi snagu koja bi umesto ove vlasti mogla da reši nagomilane problem – navodi Arsić.

Đorđe Milićević, portparol SPS, u izjavi za Danas poručuje istraživačima da konačno promene uzorak istraživanja i da „prestanu da kreiraju javno mnjenje“.

– Koalicija koju predvode socijalisti, dakle savez SPS-PUPS-JS, jedna je politička opcija i samo tako može da bude posmatrana. Ta koalicija je na svim lokalnim izborima izlazila zajedno i beležila konstantan rast. Iako ne mogu da preciziram, ubeđen sam da imamo više od deset odsto podrške u biračkom telu. Na ubedljivom smo trećem mesto, a cilj nam je da budemo još jači – ističe Milićević.

Željko Ivanji, poslanik G17 plus, ne veruje u istraživanja javnog mnjenja prema kojima je rejting te stranke svega dva procenta.

– Samo u jednoj opštini na vanrednim izborima G17 nije prešla cenzus. U kampanju za izbore 2008. ušli smo sa tri procenta podrške, a osvojili više od sedam odsto. Analitičari to nikako ne mogu da objasne i zato ne bih verovao istraživanjima. Vrlo je moguće da ljudi, koje istraživači kontaktiraju, ne žele da kažu da će glasati za G17, stranku koja je izložena jakoj negativnoj kampanji. Podsećam i da je jedna stvar kada ljude intervjuišete, pa ih pitate za koga će glasati, a sasvim druga kada oni izađu na birališta – upozorava Ivanji za Danas.

Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS, takođe je nezadovoljan rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

– Podaci iz prethodna dva meseca pokazuju da imamo devet odsto podrške. Bezočna je laž da nam je rejting duplo opao. To može da bude tačno samo ukoliko se meri rezultatima na lokalnim izborima, koji su na našu nesreću održavani u opštinama gde DSS poslovično nije dobro stajao. Blagi pad od 11 odsto, koliko smo imali 2008. na devet odsto, posledica je toga što smo dugo bila u vlasti, a i na meti smo strahovitog medijskog pritiska koji orkestrira DS – zaključuje Aligrudić.

Snaga malih partnera

* Procenjuje se da koalicioni partneri DS – Liga socijaldemokrata Vojvodine i SPO – imaju poverenje po 1- 2 odsto biračkog tela. * Zvanični koalicioni partner DSS, Nova Srbija, ima rejting od oko 2 odsto. * Partnere SPS, PUPS i Jedinstvenu Srbiju, podržava po 1-2 odsto građana. * Za sada nema podataka o rejtingu Ujedinjenih regiona Srbije, saveza koji predvodi G17 plus. * Istraživači procenjuju da Socijaldemokratska partija Srbije (Rasima Ljajića) takođe spada u korpus stranaka čiji rejting iznosi oko 2 procenta podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari