DSK predložio nove mere pomoći građanima Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti rekao je danas na sednici parlamenta da se Kosovo suočava sa tri politička i ekonomska problema i da treba razmotriti novi ekonomski paket.

Rekao je da njegova stranka ima tri predloga za izlazak iz krize.

„Rastu cene. Svi pokazatelji govore da je život mnogih porodica postao teži. Procenjujemo da je paket pomoći kao i u vreme pandemije neizbežan. Kašnjenja u ovom pogledu povećavaju teret za porodice. Imamo tri predloga, prva i najhitnija mera je usaglašavanje svih penzijskih i socijalnih šema sa inflacijom, barem da se pokriju osnovni proizvodi“, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima druga mera je subvencionisanje poljoprivrede.

„Povećanje troškova poljoprivrednih inputa ide čak sto odsto. Pozivam Vladu da odmah poveća subvencije za poljoprivredu. Treće je da se vratimo na raspravu o minimalnoj plati. Treba izvršiti usaglašavanje plata u javnom sektoru. Sve ove mere su moguće uz aktuelni budžet“, rekao je Hoti.

S druge strane, poslanica DSK Rezarta Krasnići, istakla je da je zabrinjavajuća brojka mladih koji žele da napuste Kosovo, kako pokazuju istraživanja javnog mjenja.

„Poskupljenje nafte i drugih proizvoda postalo je nepodnošljivo. I sada kada mi raspravljamo stotine građana čekaju ispred ambasada da odu iz zemlje. Istovremeno gnev građana na ovu Vladu je veliki“, kazala je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari