Dušan Janjić: Sledi pobuna Srba sa severa Kosova u januaru zbog računa za struju 1Foto: EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Sporazum koji je danas postignut u Briselu između Beograda i Prištine o energetici je samo jedan u nizu koji je dogovoren i potpisan još 2017. godine. To se vuče godinama i dobro je da je bar nešto rešeno…, kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

Međutim, dodaje on, u realizaciji ispostavljaju se dva problema, iako će obe strane, i srpska i kosovska pokušati da to predstave kao svoju „pobedu“.

– U takozvanoj mapi puta postoje vrlo precizni termini, tako da bi prema tom planu građani severa Kosova u januaru trebalo da očekuju račune za struju. Ne samo aktuelne već i dugovanja. Izvesno je da će Vlada Srbije preuzeti deo dugovanja, što uključuje ona koja se odnose na privredu, ali je, takođe, izvesno da će i građani severa Kosova, Srbi, morati da plate deo dugovanja, jer struju ne plaćaju godinama unazad, preciznije od 2008. i proglašenja nezavisnosti Kosova – ističe Dušan Janjić.

Stoga, ističe naš sagovornik, očekuje pobunu Srba sa severa Kosova početkom zime jer će se suočiti sa računima i neočekivanim finansijskim problemima za koje će smatrati odgovornim vlasti u Beogradu i Srpsku listu.

https://www.danas.rs/vesti/politika/energetski-sporazum-srbija-kosovo/

– Bitno je napomenuti da operativni posao i distribuciju struje ne radi kosovska vlast već turska kompanija. Ali, kosovska vlada će distribuirati račune koje će buduća vlada Srbije morati da preuzme. Smatram Miroslava Lajčaka odgovornim  – zaključuje naš sagovornik.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine saopštio je danas da su Kosovo i Srbija usvojili Mapu puta za primenu energetskog sporazuma.

„Ovo je veliki korak napred“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari