Dušan Nikezić u Kostolcu: Tražimo uvođenje vanrednog stanja u energetskom sektoru 1Foto: SSP

Da smo imali profesionalno rukovodstvo, nikada se ne bi desilo da EPS ostane bez uglja, da ima havarije na nedeljnom nivou, da bude primoran da uvozi struju 365 dana za redom za preko milijardu evra ili da ostvari gubitak od preko 800 miliona evra, rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić juče u Kostolcu na tribini „Srbija u EU 2030“.

Kako je saopšteno iz SSP, on je naveo da ne bi bilo moguće ni da se nakon potpisivanja ugovora o izgradnji sistema za odsumporavanje 2010. godine, prvo čeka na izgradnju do 2017. godine, zatim da se ne pusti u rad do 2020. godine, a da se sad uključuje samo povremeno, čime se nepotrebno nastavlja ugrožavanje zdravlja građana Kostolca.

„Slično je i sa novim blokom B3 u Kostolcu, za koji je ugovor takođe potpisan 2010. godine, kamen temeljac postavljen tek 2017, a još uvek nije završena njegova izgradnja, što je još jedan od razloga za nedostatak struje prošle godine“, kazao je on.

Nikezić je naglasio da ni najnovije promene u EPS-u ne idu u smeru profesionalizacije upravljanja, već potpuno suprotno, vlast novim Statutom dodatno steže partijsku kontrolu, i to samo godinu dana nakon što je prethodni partijski direktor doveo EPS do prosjačkog štapa.

„Novim Statutom je predviđeno da najviši organ upravljanja postane Skupština sa samo jednim članom, verovatno ministarkom Dubravkom Đedović koja nema dana iskustva u sektoru energetike. Zar im zaista nije bio dovoljan jedan Mića Grčić i šteta od 3 milijarde evra koju je izazvao ovaj partijski poslušnik bez škole i znanja?“, rekao je Nikezić.

Zato SSP već godinama insistira na uvođenju vanrednog stanja u celom engergetskom sektoru, na imenovanju profesionalnog rukovodstva i utvrđivanju odgovornosti za sve u lancu odlučivanja, zaključio je Nikezić.

Narodna poslanica SSP-a Jelena Milošević je prisutne podsetila da je Kostolac, zajedno s Požarevcem, izgubio 9.000 stanovnika u poslednjih 11 godina.

„Ovaj podatak i ne čudi jer od dolaska SNS zaposleni na kopovima imaju niže plate i manji obim radničkih prava u odnosu na zaposlene u EPS-u. Druga privreda u Kostolcu ne postoji, pa ako ne radite u elektrani ili na kopovima, velike su šanse da ćete otići iz Kostolca, jer nemate gde da se zaposlite“, kazala je ona.

Kako je istakla, postrojenje za odsumporavanje, u koje je uloženo 130 miliona dolara, pušteno u rad tek nakon dolaska Marinike Tepić u Kostolac i ogromnog pritiska javnosti.

„Niko ne zna zašto ovo postrojenje nije radilo, a to je za posledicu imalo enormno zagađenje vazduha što je dovelo do porasta broja obolelih od tumora i sve većeg broj ljudi s oboljenjima disajnih organa. Zbog toga niko nije odgovarao.“, zaključila je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari