Džaferović: Promocijom knjige Tuzlanska kapija – režirana tragedija, Srbija vređa žrtve

Ostavite komentar


  1. Policija kad trazi ko je pocinio neki zlocin prvo proverava moguce motive. U ovom slucaju sigurno bi proverila zasto je Alija Izetbegovic javno izjavio da ce ici sa crnim djavolom … (Na stranu neverovatno objasnjenje same fizike razaraja u kome su stradali ti civili i da je Dzeferovic bio u tajnim Alijinim sluzbama)

    1. Sigurno ste tu „logiku“ izvukli iz Seseljevog pozamasnog pisackog opusa i romana od po hiljadu stranica, koji se na slican nacin obracao onima koji realno razmisljaju. Za pocetak neka se osudjeni Novak Djukic prijavi sudu BiH – i onda cete biti u pravu. U suprotnom ispada da je Srbija leglo ubica i ratnih zlocinaca, poput Kolumbije danas u Latino-Americi.

  2. Kakav Petrušić, kakvi bakarači. Na vojnom poligonu u Nikincima, pred očima naših i inostranih stručnjaka, izvedena su ukupno 32 opita, od čega 19 s granatom kalibra 130 milimetara, a 13 s eksplozivom. Izgrađena je replika trga Tuzlanska kapija potpuno verna stvarnom trgu, sa zgradama, automobilima, ljudskim figurama, nameštajem kafića, prema sudskim spisima. Izvedene su pomenute rekonstrukcije eksplozije, uglavnom pod uslovima koje je u svom nalazu naveo veštak tužilaštva dr Zečević. Veći broj opita pratili su novinari, TV ekipa i delegacija iz Tuzle.
    Kompletan predmet prosleđen je sudu u Hagu, a predmet je vraćen Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli pod oznakom „C”, kao slučaj bez dovoljno dokaza, da bi se preduzelo krivično gonjenje određenog lica ili više njih. Bez povlačenja prvobitne optužbe, zatim se pronalazi novi osumnjičeni, general Vojske RS, Novak Đukić i Sud BiH u Sarajevu ga osuđuje na 25 godina zatvora (2010), a posle žalbenog postupka na 20 godina.
    Važnu ulogu u osudi generala Đukića imao je veštak tužilaštva, profesor dr Berko Zečević, odranije poznati veštak, između ostalog i u slučaju Markale, koji je bio pozvan da prisustvuje nekoj od rekonstrukcija, ali je to odbio.
    Ministarstvo odbrane Republike Češke je odobrilo da vanredni profesor dr Jan Komenda, dr Ludek Jedlička i dr Roman Vitek s Univerziteta odbrane Fakultet vojnih tehnologija u Brnu prisustvuju rekonstrukciji u Nikincima i sačine izveštaj. Iz Izraela je ekspertizu uradio pukovnik Josef Šaron (Temek-Konsultanti, Tel Aviv), ekspert za eksplozije, eksplozive, municiju, pirotehniku i vatromete, a iz Francuske B. Pjer Loren, ekspert pri Apelacionom sudu u Parizu, Internacionalnom kriminalnom sudu za oružje, municiju, balistiku i pirotehniku.
    Svi oni negiraju eksploziju projektila 130 mm na Tuzlanskoj kapiji, tvrde da se radi o podmetnutim improvizovanim eksplozivnim napravama na trgu i terorističkom aktu i konstatuju da je veštak Tužilaštva BiH, profesor dr Berko Zečević, poznat kao veštak u slučaju Markale podneo lažan nalaz, a protiv njega je podneta krivična prijava.
    Posle podizanja optužnice Đukić nije uhapšen nego je dobrovoljno pristupio suđenju u Sudu BiH u Sarajevu ubeđen da će lako dokazati svoju nevinost. Dugogodišnji boravak nevinog čoveka u zatvoru uticao je na njegovo zdravlje.
    Dakle Džaferoviću, Tuzlanska kapija jeste režirana tragedija.

  3. Podmukli ratni zločin zvani Tuzlanska kolona se dogodio u Tuzli 15.5.1995. g. na Brčanskoj malti, kada je BH policija i Teritorijalna odbrana napala kolonu 92. motorizovane brigade JNA, koja je bila u mirnom dogovorenom povlačenju prema Bijeljini dogovorenom trasom. Gađana su vozila na početku kolone, a kada je došlo do zastoja onda je otpočeo masakr. Tom prilikom je poginulo oko 130 pripadnika JNA i civila, uključujući i ranjene koji su naknadno likvidirani. Naknadno su likvidirani i oni koji nisu pružali otpor. Moj otac je ceo masakr gledao uživo sa terase na 9. spratu i istovremeno na lokalnoj televiziji. Bošnjaci ovaj dan slave kao Dan odbrane Tuzle.
    Dakle Džaferoviću, Tuzlanska kolona jeste unapred režirana tragedija.

  4. Svaka bosnjacka „istina“ o sukobima u Bosni i Hercegovini baziana je na konstruisanim, dobro planiranim „golim“ lazima, kreiranih u saradnji sa stranim sluzbama za vodjenje specijalnih subverzivnih ratova. Kako su poceli sukobi u BiH? Pa na osnovu lazi i prevare Alije Izetbegovica, koji je pristao na Kutiljerov plan a potom ga otkazao po odlasku u SAD, gde su ga poucili da imaju „bolje“ resenje?! Svi kasniji dogadjaji na kojima se zasnivalo sudjenje Srbima u Hagu, bili su prethodno dobro isplanirani i bazirani na zrtvovanju sopstvenog naroda kako bi se svetsko javno mnenje uz pomoc zapadne medijske masinerije, koja je do maksimuma satanizovala samo jednu stranu, odnosno Srbe. Gospodin, Dzaferovic, uprkos tome sto zna istinu, jos uvek zivi u tom virtuelnom svetu izvrnutih cinjenica, koje su poredjane onako kako je odgovaralo kreatorima rata u BiH. On moze da veruje u sta god hoce ali, njegova je tragika, sto on, kao i vecina Bosnjaka, smatraju da u te konstrukcije i lazi moraju da veruju i Srbi?!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.