Džozef: Vučić posle Banjske nije pokazao karakteristike partnera 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Pozicija Beograda je oslabljena posle napada u selu Banjska na severu Kosova i među predstavnicima međunarodne zajednice se budi sumnja u krediblitet koji je kao partner do sada imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je američki stručnjak za Balkan Edvard Džozef.

Džozef, predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, rekao je za Glas Amerike da se Vučić, za razliku od Srpske pravoslavne crkve (SPC), nije distancirao od akcije oružane grupe Srba u Banjskoj 24. septembra, već da je posle toga „napravio eskalaciju“.

„Vučić ne pokazuje karakteristike partnera. On ja napravio eskalaciju posle 24. septembra, a mogao je malo da smiri situaciju. SPC se distancirala od tog događaja, čak su izrazili saučešće Albancima zbog pogibije policajca. On se mogao takođe malo distancirati od toga, ali je uradio obrnutu stvar. Imamo eskalaciju u medijima, čak je poslao vojsku prema granici. Bela kuća, koja ima problema koliko hoćete, reagovala je na to“, kazao je Džozef.

Ocenio je da Vašington i Brisel sada treba da izvrše snažniji pritisak na Vučića, ali i na kosovskog premijera Aljbina Kurtija i dodao da se „moraju definisati odgovornosti svakoga“.

„Mi smo videli šta je rekao predsednik Vučić odmah posle susreta u Ohridu (18. marta) – da ništa nije potpisao, da to nije validno, da Srbija neće priznati Kosovo. Kako posle takvog stava možemo da očekujemo da Zajednica srpskih opština bude formirana“, upitao je Džozef.

Dodao je da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd i Prištine Miroslav Lajčak „mora zajedno sa Amerikancima da iskoristi tu situaciju“, da uvede princip „uzmi ili ostavi“ i da kaže koje su posledice po Srbiju u slučaju odbijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari