Ekspertska mreža za informisanje o EU 1

Mreža nezavisnih eksperata pod nazivom „Tim Evropa Srbija“, koji se bave Evropskom unijom i evropskim integracijama, predstavljena je juče u EU info centru u Beogradu.

Ta mreža je osnovana u maju 2013, nakon opsežnih diskusija između Kancelarije za evropske integracije, Delegacije EU u Srbiji i organizacija civilnog društva, a trenutno ima 26 članova, sa teritorije cele Srbije.

„Tim Evropa Srbija“ informiše građane o temama u vezi sa EU, kao i šire o procesu evropskih integracije. Kako je rečeno na prezentaciji, škole, nevladine organizacije, privredne komore i drugi mogu da kontaktiraju članove mreže da učestvuju na konferencijama, debatama ili održe predavanja iz oblasti za koju su specijalizovani. Teme koje se bave članovi tima su, između ostalog: troškovi i koristi od članstva u EU, kako pronaći mogućnosti za biznis u EU, kako će prava građana biti unapređena ulaskom države u EU, da li će nacionalni identitet biti očuvan članstvom u EU, kako iskoristiti privredne fondove Unije, da li će studenti moći da studiraju na fakultetima u EU, kako pronaći prilike za zaposlenje u EU…

Ramunas Janušauskas, šef Odeljenja za informisanje, komunikacije i medije u Delegaciji EU u Srbiji, kazao je da je značajno da građani postanu svesni aktivnosti kojima se bavi „Tim Evropa Srbija“, uz podsećanje da EU daje snažnu podršku regionalnim inicijativama, što podrazumeva i blisku saradnju sa lokalnim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari