Emanuel Makron ozbiljno upozorio Beograd i Prištinu: Hoće li Vučić poslušati prijatelja? 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Sve ukazuje na to da uskoro počinje nova runda pritisaka na Beograd i Prištinu da postignu napredak u dijalogu kojim bi bili zadovoljni u EU i SAD a koji bi vodio do normalizacije odnosa dve strane.

Napredak u razgovorima u ovom momentu ne izgleda izvesno budući da je dijalog Beograda i Prištine zapao u ćorsokak, posle, činilo se, velikog prodora kada su obe strane prihvatile francusko nemački, odnosno evropski plan u Briselu 27. februara, a zatim i Akcioni plan za sprovođenje dogovorenog u Ohridu 18. marta.

Izvlačenje dijaloga iz slepe ulice, kako bi do kraja godine bio postignut neki napredak,  pokušaće specijalni izaslanici EU i SAD za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, koji su se ovih dana ponovo sastali. Lajčak najavljuje susret sa predsedikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok se već u ponedeljak na Bledskom forumu sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, kako bi razgovarali o diajlogu na najvišem nivou.

Može se pretpostaviti da će teme biti i neispunjeni zadaci koje su obe strane dobile kao bi se situacija na severu Kosova smirila posle održavanja izbora u aprilu koje su bojkotovali Srbi što je dovelo do ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade četiri srpske opštine uz prisustvo Kfora i specijalih snaga protiv čega su Srbi danima protestovali.

Ispunjavanje obaveza iz dogovora postignutih na proleće, prethodno zahteva povlačenje albanskih gradonačelnika i specijalih snaga Kosova, održavanje novih izbora na severu i povratak Srba u kosovske institucije. Obe strane imaju svoje uslove da bi obavili ono što se od njih traži.

Iako su i Lajčak i Eskobar, ali i portparol EU Peter Stano upozoravali da neispunjavanje obaveza može dovesti do mera, što je Kosovo već iskusilo, jer je EU privremeno suspendovala rad svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao i pozive za učešće Kosova na sastancima na visokom nivou, a suspendovano je i programiranje sredstava za Kosovo, uključujući i one iz IPA i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, sada upozorenje i jednima i drugima dolazi od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić, podsetimo, za Makrona kaže da su u prijateljskim odonosima i da sa njim ima slobodu da se dopisuje telefonom.
Markon je upozorio Beograd i Prištinu da će biti preduzete dalje mere protiv obe strane ako se ne budu ponašale odgovorno.

Makron je novinarima rekao da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iz februara ove godine, „pravi put napred“ i da strane „moraju biti posvećene“, preneo je RTS.

„Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova i ponovno učešće Srba u institucijama“, kazao je Makron.

Naveo je da su Francuska i Nemačka posvećene tom procesu i da su učinile pomake kad je reč o viznoj politici i ekonomiji.

„To ćemo ponovo razmotriti ako se dve strane ne budu ponašale odgovorno. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu“, dodao je Makron.

Dok u Beogradu, za vreme pisanja ovog teksta, još nema zvaničnih reakcija, bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Dikić smatra da je ova poruka predsednika Francuske veoma važna.

– On je danas (ponedeljak prim. aut) govorio na godišnjem sastanku svih ambasadora Francuske. Ti govori se smatraju na određeni način platformom francuske spoljne politike za naredni period. Činjenica da je Makron pored za Francusku krajnje važnog pitanja krize oko Nigera i zahteva da njen ambasador napusti tu zemlju, što je Makron za sada odbio, te rata u Ukrajini, imao potrebu da veoma ozbiljno opomene Srbiju i Kosovo i zapreti ekonomskim merama i ukidanjem vizne liberalizacije morala bi da veoma zabrine Aleksandra Vučića ali i sve političke partije u zemlji – kaže Dikić za Danas.

Kako dodaje, do ovog trenutka nije video da je bilo ko u Srbiji reagovao dok se na Kosovu već oglasila opozicija koja traži od Kurtija da nastavi pregovore i “ ne povlači poteze koji vode kažnjavanju Kosova“.

– Da podsetim da je, prema Vučiću, Makron veliki prijatelj Srbije i njegov lični. Ako je tako, nadajmo se da će Vučić poslušati prijatelja – navodi Dikić.

A Strahinja Subotić, iz Centar za evropske politike, za Danas kaže da se ovo eksplicitno Makronovo upozorenje nadovezuje na upozorenja drugih EU institucija kao i pregovarača Lajčaka.

– Iako Makron ima veliki broj problema na unutrašnjem planu, on ostaje svakao najsnažniji političar na evropskom nivou u spoljnopolitičkom pogledu. Njegove reči imaju novi vid težine pogovoto ako se ima u vodu da su Francuska i Nemačka predložile taj evropski plan. Činjenica da se Priština ne usaglašava sa tim planom, odnosno ne sprovodi ZSO je udar na francuski kredibilitet i njenu moć da utiče na spiljnu politiku, ne samao u EU nego u Francuskoj, odnosno na Makrona lično – ukazuje Subotić.

Za njega ovaj nastup francuskog predsednika nije iznenađujuć posle više meseci neuspelih pregovora.

– Ovo nije prvi put da se on bavi ovom temom. Prilikom nedavnog samita u Moldaviji Evropske političke zajednice, on se zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom bavio ovim i verujem da će se i dalje baviti dok se ne reši ovo pitanje. A rešiće se potpisvanjem sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji na kraju pristupnog procesa EU Beograda i Prištine – zaključuje on.

Upitan šta da očekujemo od novih poseta Beogradu spacijalnih pregovarača, odgovara da će EU i SAD nastaviti u sinergiji da zagovaraju istu poruku, a to je da premijer Kosova Aljbin Kurti treba da napravi značajnije iskorake.

– Ne samo da ne ispunjava obaveze već i nazaduje jer je uveo trgovinske restrikcije na robu koja dolazi iz Srbije. Loptica je sa njihove strane terena. Ali i Žozep Borelj, istaknuti predstavnik EU za spoljnu politiku, i svi ukazuju na to da ne treba da se opustimo. Jer ako se obe strane ponašaju nekostruktivno i neevropski mogu trepti posledice čak i oni sa evropskom perspektivom – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari