Evropska mreža Srbije: Nova Vlada neće imati kontrolora u parlamentu 1Foto: Stefana Savić

Evropska mreža Srbije ocenila je danas da će nova Vlada, bez obzira na mandatara, biti istovetna lokalnim vladama i imati apsolutnu mogućnost da donosi odluke bez gotovo ikakve političke kontrole u parlamentu, i da to dokazuju ekspozei gradonačelnika i sastavi podobnih veća.

„Kada jedna stranka osvoji više od dve trećine mandata u parlamentu, neizvesnost oko formiranja Vlade ne postoji. Ipak, bilo je potrebno više od mesec dana da se formira parlament, a na Vladu ćemo čekati do septembra što pokazuje veličinu političkog nemara, koji će koštati samo gradjane Srbije“, navodi se u saopštenju Evropske mreže Srbije.

Oni su naveli i da je predsednik Srbije, mimo svih etičkih i zakonskih okvira, učestvovao na parlamentarnim i lokalnim izborima, i da se time što još nije podneo ostavku na mesto predsednika stranke, i ako je bio u obavezi, gradjanima šalje poruka da zakoni u Srbiji ne važe.

„Selektivnom primenom zakona, najčešće u svrhu disciplinovanja mislećih, kao i partijskom podobnošću direktno se doprinelo uništavanju institucija u Srbiji“, stoji u saopštenju.

Kako iz Evropske mreže Srbije ističu, opasnost po stabilnost države, sa ovoliko niskim nivoom svesti aktuelnih učesnika političkog života, „sa očiglednim sindromom Boga koji je iznad građana“, jeste previsoka, kao i muk većinske Srbije.

„Ovakva vrsta centralizacije unizila je i demontirala ono malo decentralizacije za koju se izborio civilni sektor Srbije“, kazali su oni i ocenili da ono što se dešava dokazuje hitnost promene izbornog sistema i izgradnje sistema koji će biti u interesu gradjana, a ne političke oligarhije koja u svom ličnom interesu, a na štetu svih.

Srbija ima političare koji su potpuno obespravili sve druge, mareći za potrebe samo svojih partijskih istomišljenika, ocenili su iz Evropske mreže i dodali da je ćutanje građana zapravo prezir obespravljenih, a ne podrška kako neki tumače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari