Fehratović: Promena grba i himne po zakonima Srbije 1Foto: SPP

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i šef poslaničke grupe „Za pomirenje SPP-USS-DSH“ Jahja Fehratović, u republičkom parlamentu, najavio je inicijativu za promenu državnog grba i himne.

Rekao je, da nismu zadovoljni „trenutnom himnom“.

– Borićemo se na sve legalne načine da se to promeni i da u njoj budu prepoznati svi narodi koji žive u Srbiji. Nećemo to raditi na populistički i jeftin način, već kako predviđaju zakoni ove zemlje – poručio je Fehratović, čija partija ima potpisan strateški sporazum o saradnji sa SNS.

Promena grba, himne i zastave Srbije, deo je i sporazuma o programskim načelima između SDA Sandžaka i SPP, prilikom formiranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Jedna od zajedničkih aktivnosti novofotmirane koalicije u BNV je inicijativa za „sprovođenje ustavnih reformi sa ciljem da se Bošnjacima, Ustavom Srbije, utvrdi status naroda, a bosanskom jeziku i pismu ravnopravan status sa srpskim jezikom i pismom i promena sadržaja i izgleda himne, grba i zastave Srbije“.

Sporazum, koji su, krajem decembra prošle godine, potpisali lideri stranaka Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, ima 28 tačaka, a ona koja govori o promeni državnih obeležja Srbije je na visokom 11.mestu.

Upućeni u tok pregovora između tri najveće bošnjačke političke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP), SDA Sandžaka i SPP, za formiranje novog BNV, tvrde da je jedna od tačaka razmimoilaženja između SDP i SDA, upravo, bila izmena državnih simbola.

Pregovarači SDP su insistirali na realizaciji aktivnosti, koje po zakonu ima nacionalni savet i u koje ne spada promena državne himne, grba i zastave. Predstavnici SDA su smatrali drufačije, pa su svoj naum „ubacili“ u dokument saeadnje sa SPP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari