Fon der Lajen: Ohridski sporazum važan korak napred za Srbiju i Kosovo, neophodna primena 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je večeras u Briselu da su i Srbija i Kosovo napravili važan korak napred postizanjem Ohridskog sporazuma, ali da on sada mora da bude primenjen.

Po okončanju samita Evropska unija – Zapadni Balkan, Fon der Lajen je rekla novinarima da „put napred i za Srbiju i za Kosovo leži u ispunjavanju obaveza koje su preuzeli u dijalogu uz posredstvo Unije“.

„Pozdravljam smanjenje tenzija na severu Kosova, naročito kad je reč o registarskim tablicama, električnoj energiji i pripremi za vanredne lokalne izbore“, kazala je Fon der Lajen posle razgovora lidera EU i njenih članica i zapadnobalkanske šestorke.

Fon der Lajen je navela da EU želi da otvori klaster 1 u pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom što je pre moguće, i da sa BiH želi da otvori pregovore kada ta zemlja dostigne potreban nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU.

Dodala je da u Crnoj Gori postoji „novi momentum“ posle formiranja nove vlade, od koje se očekuje zamah na putu ka EU.

Fon der Lajen je rekla da su pregovori o pristupanju jedan deo napora u procesu približavanja Zapadnog Balkana Uniji, a da drugi deo predstavlja ekonomski razvoj.

„Ekonomije Zapadnog Balkana su na nivou od 35 odsto proseka Evropske unije, to znači da postoji mnogo neiskorišćenog potancijala. Na to je usmeren Plan rasta za Zapadni Balkan koji može da udvostruči ekonomije tog regiona za 10 godina“, navela je.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima da je na samitu bilo reči o jačanju odnosa EU i Zapadnog Balkana, uključujući unapređenje saradnje u svim oblastima, i da je potvrđena evropska perspektiva tog regiona.

Mišel je rekao da su lideri razgovarali o postepenoj integraciji Zapadnog Balkana u EU i dodao da taj region treba približiti Uniji „dok se čekaju odluke o proširenju“.

On je kazao i da je „važno da postoji jedan glas“ u Evropi kad je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu i dodao da EU želi i bolju saradnju u oblasti migracija sa Zapadnim Balkanom.

Dodao je da „proces proširenja mora da bude zasnovan na zaslugama, ali da uzme u obzir i današnju specifičnu situaciju u Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari