Fon Kramon i Grenel u raspravi oko Kosova: Ko je dao novac za Merdare - EU ili Tramp? 1Foto: Wikipedia/ Heinrich Böll Stiftung

Poslanica EP i izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon oglasila se povodom posete Ričarda Grenela, nekadašnjeg Trampovog izaslanika za Kosovo, administrativnom prelazu Merdare sa KiM, ističući da su netačni navodi Grenela da je prelaz izgrađen pomoću Vašingtonskog sporazuma, jer je taj projekat plaćen novcem EU.

To je otvorilo žustru raspravu između dvoje političara na Tviteru.

Optužbe poslanice Evropskog parlamenta na račun bivšeg američkog diplomate iz administracije Donalda Trampa stižu nakon njegove posete administrativnom prelazu između Kosova i Srbije, ali i nakon oglašavanja Donalda Trampa povodom Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan pre nešto više od godinu dana.

Ričard Grenel našao se na prelazu Merdare za koji tvrdi da je sagrađen zahvaljujući potpisivanju sporazuma iz Vašingtona koji je incirao Tramp radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Donald Trump omogućio je da ovaj novi prelaz postane operativan kao deo četiri Sporazuma o normalizaciji koje je postigao“, napisao je Grenel na Tviteru tokom svoje posete.

Ovo je izazvalo oštru rekaciju i demantovanje Fon Kramon, koja je na društvenoj mreži Tviter podelila Grenelovu objavu o poseti i napisala da je prelaz plaćen novcem građana Evropske Unije.

„Bilo bi lepo da je ovo istinito. Prelaz Merdare je izgrađen zahvaljujući 6 miliona evra novca poreskih obeveznika EU. Sledeći put, umesto preimenovanja jezera Gazivode, možete da donesete i neki novac, takođe“, napisala je Fon Kramon.

Bivši američki diplomata nije oćutao na ove navode i priznao je da prelaz jeste izgradila EU ali istakao da je on počeo da funkcioniše zahvaljujući administraciji SAD čiji je deo bio.

„Da, zaista ste ga vi izgradili. Ali niste bili u stanju da ga otvorite. Sve dok ga Donald Tramp nije otvorio. Niste uspeli da naterate dve strane da vas saslušaju“, naveo je Grenel u odgovoru Fon Kramonovoj.

Ni ona njemu nije ostala dužna odgovor te je odmah navela da „nažalost, istorija nije počela sa Donaldom Trampom“ kao i da je prelaz Merdare funkcionisao i godinama pre toga.

„Kad je reč o ponovnom otvaranju u 2020. godini posle spornih taksi, mi u EU ne volimo da zbacujemo demokratski izabrane vlade kako bi instalirali nove koje će nas slušati“, uzvratila je fon Kramon.

Rasprava je završena Grenelovom porukom da je izvesteljka EU „zamenila teze“ jer nije znala šta da mu odgovori.

Grenel je, kao nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, ali ovoga puta u svojstvu privatnog lica, pri poseti Kosovu rekao da je frustriran dešavanjima tokom poslednjih nekoliko nedelja.

„Mnogi iz Trampove administracije i mnogi Amerikanci su frustrirani i to zato što smo videli istorijski dogovor – ekonomski, koji smo dogovorili za ljude Kosova i ljude Srbije. To nije urađeno za vlade. Nije bilo za politički, nego ekonomski razvoj“, naveo je Grenel u obraćanju novinarima dodajući da je „umesto dobrih poslova za Srbiju i Kosovo“ u prethodnom periodu bilo jako malo napretka.

Uporedo sa njegovim aktivnostima na Balkanu, oglasio se i bivši predsednik SAD Donald Tramp pozivajući da nova administracija u Beloj kući ne odustaje od Vašingtonskog sporazuma.

Tramp je ocenio da je Vašingtonski sporazum između Srbije i Kosova, postignut u vreme njegove administracije, istorijski i da ne bi trebalo da bude odbačen.

Tramp je u saopštenju za javnost naglasio da je njegov izaslanik Ričard Grenel posetio prelaz Merdare između Srbije i Kosova upravo da bi istakao važnost tog sporazuma.

Prištinski list Koha navodi da je Grenel dolaskom na Kosovo možda prekršio takozvanu „Loganovu uredbu“, kojom se brani neovlašćenim američkim državljanima da intervenišu ili pregovaraju sa stranim vladama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari