Funkcioner SNS Miloš Banđur: Režim u Ukrajini ima izdajničku ulogu, sukob su želeli "NATO jastrebovi" 1Foto: privatna arhiva

Funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Banđur, inače poslanik u prethodnom i kandidat za poslanika u sledećem skupštinskom sazivu, ocenio je da režim u Ukrajini ima „izdajničku ulogu“, a da su vojni sukob Rusije i Ukrajine želeli „NATO jastrebovi, inače zajednički neprijatelji Ukrajinaca, Rusa i svih nas“.

„Mi sa tugom gledamo kako jednu veliku pravoslavnu zemlju Ukrajinu, neprijatelji Slovena i pravoslavlja koriste kao instrument u rukama protiv Rusije. Zabrinuti smo i nesrećni zato što je režim u Ukrajini pristao na izdajničku ulogu čineći provokacije do mere kada će Rusija morati vojno da interveniše. A to je upravo ono što žele NATO jastrebovi, zajednički neprijatelji Rusa i Ukrajinaca i svih nas. Oni će biti najsrećniji ako se Rusi i Ukrajinci budu međusobno ubijali, trošeći vojne resurse i iscrpljujući svoju ekonomiju“, rekao je Banđur.

Banđurovu ocenu preneli su, kako je naveo, „najvažniji ruski mediji“, među kojima i ruska novinska agencija Tass.

On ju je izneo na Fejsbuk profilu u nedelju, pre oružanog sukoba Ruske Federacije sa Ukrajinom.

Na pitanje Danasa da li ostaje pri takvom stavu i nakon vojne invazije Rusije na Ukrajinu odgovorio je: „Ostajem pri svemu“.

Državni vrh i SNS se do sada nisu izjasnili odnosu prema vojnoj krizi u Ukrajini. U poruci „braći i građanima Donbasa“ u Ukrajini, na svom Fejsbuk  profilu, Banđur je naveo da su oni „punih osam godina žrtve neonacističke ideologije, za koju smo mislili da je poražena i isčupana iz korena u Velikom otadžbinskom ratu 1945 godine“.

On je kazao da “režim iz Kijeva, koji je u organizaciji zapadnih specijalnih službi nezakonito i nasilno preuzeo vlast 2014.“, osam godina granatira njihova naselja i nedužne građane.

On je tada pogazio Ustav i oteo vlast od naroda izabranom predsedniku Ukrajine, dodao je.

„Nikada nacizam nije trajno pobedio pa neće ni ovoga puta! Njihova ideologija jednonacionalne države Ukrajine, Ukrajine bez Rusa i onih koji se osećaju ruskom braćom, protivna je ne samo istorijskoj pravdi, već i svakom zdravom razumu. Da li iko normalan to može da podrži? Naravno da ne može! Pravda je na Vašoj strani, a tamo gde je pravda tamo je i Bog! Kako je rekao veliki Aleksandar Nevski: Bog nije u sili, nego u pravdi!“, ocenio je Banđur.

On je kazao da su uz građane Donjecka i Luganska „majčica Rusija i najpoštovaniji svetski lider Vladimir Vladimirovič Putin“, kao i „jaka i oporavljena Rusija“.

Uz njih su i „svi Srbi i svi pravoslavni Sloveni i čitav pravdoljubivi svet“.

„Niko vas bolje ne razume od nas Srba, jer smo i mi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pre 30-ak godina bili izloženi tome čime ste izloženi vi u poslednjih osam godina. Ustaška ideologija koja je u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu pobila milion Srba, Jevreja i Roma vratila se na vlast 90-ih godina tokom jugoslovenske krize. I Srbi koji nisu pristali da budu ponovo masovno ubijani samoorganizovali su se i branili u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, baš kao i vi danas u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici“, naveo je on.

On je dodao da srpski narod dok „posmatra evakuaciju žena i dece iz Donbasa, iznova preživljava bol kada je pod granatama i bežeći od ubica napuštao rodne kuće i rodnu zemlju i spas tražio u majčici Srbiji“.

Srbija svoj narod nije ostavila na cedilu, a velika Rusija će „imati dovoljno snage ne samo da vas majčinski prigrli, već i da kazni zločince“, rekao je.

Banđur, koji je inače u prethodnom mandatu bio i zamenik gradonačenika Niša, „savetovao je režimu u Kijevu“ da „primeni Minske sporazume i sedne da se sa Donjeckom i Luganskom dogovara“, jer je to „jedini put za Ukrajinu“.

On je zaključio da nas istorija uči da „Rusija nikad nije započinjala ratove, ali je svaki završavala, uzvratnom posetom i pobedničkom paradom, u Parizu, Berlinu… bilo gde“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari