Gardijan: Srbija klizi u autokratiju, analitičari veruju da će se Vučić pridružiti sankcijama Rusiji 1foto EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Čuvari demokratije i aktivisti civilnog društva u Srbiji upozoravaju da zemlja klizi ka autokratiji pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je ovog meseca velikom većinom izabran za drugi mandat, piše danas britanski list Gardijan.

Posle kampanje poremećene izveštajima o široko rasprostranjenom podmićivanju, zastrašivanju i manipulisanju, Vučić je osvojio 60 odsto predsedničkih glasova, piše u tekstu koji je od jutros na naslovnoj strani sajta Gardijana.

“Ishod parlamentarnih i gradskih izbora u Beogradu, međutim, još uvek nije jasan. Opozicija čeka da sudovi odluče da li će glasanje biti ponovljeno u oblastima u kojima su se žalile na ozbiljne nepravilnosti. Kao rezultat toga, nova vlada neće biti formirana nekoliko meseci”, piše ovaj britanski medij.

Gardijan piše kako rat u Ukrajini “stavlja predsednika pred značajan izazov”, jer je Srbija naizgled spremna između svoje prijave za članstvo u EU i instinktivnog saveza sa Rusijom.

“Dve zemlje imaju bliske istorijske, verske i kulturne veze, a Moskva je pružila ključnu podršku Beogradu u Savetu bezbednosti UN, blokirajući nezavisnost Kosova. Srbija je potpuno zavisna od ruske nafte i gasa. Vučić je ove nedelje optužio Ukrajinu i jednu neimenovanu državu EU da su organizovale niz pretnji bombama avionima Er Srbije. On nije pružio dokaze za tvrdnju, koju je Ukrajina nazvala „neosnovanom“”, navodi se u tekstu Gardijana.

Predsednik je, kako se ističe, sporo osudio rusku agresiju, koja je u provladinim tabloidima prvobitno bila objavljena kao ukrajinska invazija na Rusiju.

“Niti je Srbija usvojila nijednu od sankcija EU protiv Rusije od aneksije Krima 2014. Međutim, srpski analitičari veruju da će se predsednik verovatno pridružiti direktnim sankcijama Moskvi ako rat i dalje traje kada se njegova nova vlada konačno formira”, navodi se u tekstu.

Gardijan podseća da su uprkos jasnoj svesti o Vučićevim autokratskim tendencijama, Angela Merkel i Ursula fon der Lajen prošle godine posetile Beograd u razmaku od mesec dana.

„Mislim da to nije od pomoći, ali mogu da razumem. Problem je u tome što EU u opoziciji ne vidi kredibilnog, dovoljno jakog partnera“, rekla je Biljana Đorđević, opoziciona poslanica novoformirane zeleno-levice koalicije Moramo koja je osvojila 13 mandata, a prenosi Gardijan.

Gardijan piše da je stabilnost na Balkanu kritično važna za EU, a da je u Vučiću Brisel, izgleda, našao političara koji to može da ponudi.

“Vučić je na poslednjim izborima 2020. godine obezbedio 188 mesta u parlamentu od 250 mesta. Ovaj rezultat je, međutim, najvećim delom posledica bojkota opozicionih političara koji su protestovali zbog verbalnog zlostavljanja i sabotiranja parlamentarnih procesa od strane poslanika vladajuće stranke”, piše Gardijan.

Vukosava Crnjanski, direktorka CRTA za nadzor demokratije, objasnila je za Gardijan da su u odsustvu opozicije u parlamentu u poslednje dve godine, ličnosti civilnog društva nevoljno ubačene u tu ulogu.

“Ono što vidimo je ozbiljno nazadovanje demokratije u Srbiji, posebno u funkcionisanju institucija, uključujući i parlament. Tokom 2016. vladajuća partija je počela da utišava svaki slobodni glas u Srbiji”, rekla je Crnjanski.

Elek: Da bi ostao na putu autokratije, Vučiću je potrebna pomoć zapada

Gardijan u svom tekstu podseća da je Srbija jedna od četiri balkanske zemlje koje pregovaraju o pristupanju EU. Izveštaj Evropske komisije iz 2021. o njenom napretku u oblastima neophodnih reformi konstatovao je alarmantan nedostatak slobode medija, napade na aktiviste opozicije i civilnog društva, korupciju, organizovani kriminal i državnu kontrolu policije i pravosuđa.
„Priroda autokratije je da ne možete da se vratite unazad, veoma je teško ’deautokratizovati’ lidera, osim ako ne dođe do nekog ogromnog spoljnog šoka, koji se možda desio sa ratom u Ukrajini. Da bi ostao na putu ka autokratiji, Vučiću je potrebna podrška zapada. Bojimo se da će mu ako okrene Rusiji leđa to omogućiti da nastavi tako“, rekao je za ovaj list zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari