Ministarka spoljnih poslova Kosova: Srbija i Rusija prete regionu i celoj Evropi 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVIŠEK

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je danas, u okviru zvanične posete Vašingtonu, da „destabilizujuća dejstva Srbije i Rusije prete regionu i celoj Evropi“, prenosi Reporteri.

Gervala je održala predavanje u „Institutu za strategiju i politiku Nju lajns“, gde se dotakla osnova globalne bezbednosti i bezbednosnih izazova u Jugoistočnoj Evropi.

Istakla je zabrinutost Kosova zbog uticaja Rusije i Kine u regionu, kao i rizik od potencijalnog sukoba u Jugoistočnoj Evropi, a pozvala je na kontinuiranu podršku SAD i Evropske unije u borbi protiv propagande, dezinformacija i destabilizujućih akcija Srbije i Rusije, koje, kako je navela, prete ne samo Zapadnom Balkanu, već i celoj Evropi.

Gervala je izrazila i posvećenost Kosova jačanju odnosa sa Sjedinjenim Državama i potrebu za kontinuiranom podrškom na putu integracije u Evropsku uniju i NATO.

Tokom boravka u SAD Gervala se sastala i sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom, sa kojim je razgovarala o „ostvarivanju aspiracija za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“.

Navela je da je tokom sastanka sa američkim diplomatom bilo reči i o drugim aktuelnim dešavanjima na Kosovu, preneo je portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari