Gogić: Vučevićeva izjava ohrabrujuća, otvaraju se vrata za razgovor 1Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

– Izjava Miloša Vučevića da su Srbi nisu trajno napustili institucije već da je na delu njihova suspenzija do implementacije Briselskog sporazuma i ispunjavanja obaveza Prištine nije formalno-pravnog karaktera, već politkočkog. Ostavke su neopozive, navodi politikolog Ognjen Gogić za naš list.

Sada je red na organe u Prištini da ostavke konstatuju, a oni mogu da oduže proces potvrđivanja ostavki, dodaje.

– Sudski savet Kosova (SSK) se oglasio rekavši da još nije razmatrao ostavke. Oni tako mogu malo da odugovlače, ali to ne znači da Srbi mogu da povuku ostavke. Ključno je što postoje dve dimenzije formalno-pravna, u kojoj su ove ostavke neopozive, to nije suspenzija jer suspenzija ne postoji kao pojam u kosovskom zakonodavstvu, kaže Gogić.

Naš sagovornik navodi da je izjavu srpskog ministra odbrane više razumeo u politčkoj dimenziji.

– To znači da Srbi generalno suspenduju svoje učešće u kosovskim institucijama, ali to ne znači da oni trajno te institucije napuštaju. Neće se trajno od njih odvojiti i odbijati da u njima učešćuju. Suspenzija je tu više politički termin, u smislu suspenzije učešća celokupne srpske zajednice u kosovkim institucijama, kaže Gogić.

Smatra da je ova izjava ohrabrujuća jer po ovome znači da se otvara prostor za razgovor.

– Otvara se prostor da kada se ispune zahtevi će se vratiti u insitucije. Ovo je potvrda toga da može da se razgovara o povratku. Nije ovo trajno i potpuno odbacivanje institucija od strane Srba, ta opcija ne postoji uopšte, ocenjuje naš sagovornik.

Komentarišući pisanje Novosti da „Kurti raspisuje za podobne Srbe“ odnosno da se očekuje ulazak u Skupštinu onih poslanika koji nisu deo SL ovaj politikolog kaže da sledi postupanje Centralne izborne komisije Kosova koji mora da postupa po službenoj dužnosti.

– CIK mora da preduzima zakonske mere i da proba da mandate drugim mogućim kandidatima u skladu sa zakonom. Ne vidim da će CIK da postupa parapolitički i da pokušava da pravi neki politički manevar. To pisanje je poruka onim Srbima koji nisu deo Srpske liste i institucija da ne pomišljaju da uđu u institucije jer će biti označeni kao Kurtijevi Srbi, poruka sprskoj zajednici je da ne pomišljaju na to, jer će do konkursa za zapošljavanje na primer sigurno doći, Kurti će pokušati da nađe Srbi koji bi ušli u institucije. To se uvek dešavalo. A Vučić Srbima unapred poručuje da to ne rade, navodi Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari