Gojković: Zakon o 40 odsto žena na izbornim listama je istorijski

Ostavite komentar


  1. Ciganin hvali svog konja.Pitajte nas, građana šta mislimo o njemu.Jer ste ga doneli u ime nas, građana.Jeli bila javna rasprava o tom zakonu, POŠTO JE ISTORIJSKI

  2. Ako zbog pripanosti određenom polu niste na nekakvoj listi, to nije demokratski. Ako ste zbog pripadnosti određenom polu kao osnovnom zakonskom kriterijumu na nekoj listi, to je vid fašizma! A opet, u našim izbornim uslovima, sve je to nebitno.

    1. Zene su ravnopravne sa muskarcima, i treba jednako da su zastupljene u politici sa muskarcima.

  3. Ovo je velik pomak i velik rezultat koji će žene uključiti više u rad parlamenta.Bravo za ovaj predlog.

    1. Roze gaće i sendvič od radikala. Pa gde ste da se bunite protiv Šešelja kada vrađa vašu ministarku. Bolje bi je Đilas branio od Martinovića. E moje radikalke.

  4. Naprotiv, to je glupost iz usta ove advokatice koja se pretvorila u politicarku lose reputacije! Kvalitet treba da kvalifikuje ljude a ne pol, dosle su do zakljucka sve civilizovane zemlje Evrope a Srbija uvek uzima vec napusteno!

  5. Naravno da će novi zakon o izborima biti za duži period ostaće zapamćen kao istorijski, nikada bolji i povoljniji pogotovo za opozciju.

  6. Vi ćete u svekolikoj srpskoj tragediji biti upamćeni kao počinioci najvećih „istorijskih“ trauma.

  7. Sasvim je svejedno koliko će žena biti na izbornim listama. Posebno kada je takva odredba zakona usvojena neposredno pre izbora jer stranke koje sačinjavaju liste trebaju na brzinu da „nađu“ žene koje hoće da uđu u skupštinu i budu poslanice ili odbornice. Još ako su to žene kao one iz Radikalne stranke poznate po svojoj prostoti i primitivizmu – takve nam ne trebaju. Poslanici bi trebali da pre svega budu pristojni a onda i kreativni i slobodomisleći, ali to se u ovakvoj Srbiji neće skoro desiti.

  8. Ubuduće iz novine morate obavezno deliti kese za povraćanje, kao u avionima, nekada.Zbog ovakvih članaka.

    1. To nema nikakve veze ni sa pravom ni sa demokratijom. Ako ima sposobnih žena u nekoj partiji onda može da ih bude i 100% na listi za poslanike. Ali isto tako i 0%. Isto važi i za muškarce. Kriterijum za izbor na bilo koju funkciju, pa i za mesto narodnog poslanika mora da bude isključivo sposobnost i kompetentnost kandidata, a ne pol. Ovakav zakon, kakav je donet, je klasična diskriminacija.

  9. Možda ce veci broj žena u politici doneti više pozitivnih rezultata, ne treba sumnjati u sposobnost i diplomatiju žena

  10. Ako ćemo ovako dobiti još više Radeta u Skupštini, fala, ali niste morali.
    Ali ako krenemo ovako sa tzv.“pozitivnom diskriminacijom“, pitanje je gde je tome kraj i mera?
    Na primer, zašto samo više žena, a ne i više penzionera, više invalida, više samohranih majki, više gejeva, više omladinaca, više radnika kod privatnika, više nezapsolenih, više ovoga ili onoga što je u ovoj i ovakvoj raspaloj Srbiji Srbiji na bilo koji način diskriminisano, a lista je baš dugačka?
    Problem svakako postoji, ali da se neko favorizuje samo zato što pripada ovoj ili onoj ugroženoj grupi sigurno ga NEĆE rešiti! Svako favorizovanje nekoga uvek ide na šettu nekog drugog, dakle, samo izmešta problem na drugo mesto!

  11. U pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu radi barem 80% žena, a rezultati nikad gori. Šta na to kaže kolo srpskih sestara? Ima li tu neke diskriminacije?

  12. Ovo je još jedan dokaz demokratije i razvijanja pravih vrednosti u našoj zemlji. Polna ravnopravnost jeste nešto čemu treba da težimo kao demokratsko društvo.

  13. Da li sns misli da će upošljavanjem jadnika, da pišu smešne uvlakaćke komentare, promeniti Danas ili one koji ga čitaju?

  14. Mislim da je 61.93 % zena na izbornim listama , minimum minimuma , sve ostalo je pogresno i nedovoljno….

  15. “ Treba da bude “ …u tom grmu lezi zec …izglasavanje nekog “ zakona “ o procentu ucesca zena na izbornim listama , na sva zvona pred glasanje ali sve je maglovito kao i sve ostalo kod sns sekte . Ni od kada se “ zakon “ stupa na snagu ni na kojim glasanjima ni posledice ne postovanja “ zakona “ … nista jasno nego samo izlizana providna propaganda
    Medju nama ….u EU takva zakonska resenja postoje vec godinama , dakle nista novo ni istorijsko , ali sa obavezom ucesca zena od 50 % na svim izbornim listama
    Bas bi zeleo da vidim u “ macho “ drustvu kakvo je drustvo R. Srbije taj “ fenomen “ ravnopravnosti “ istih uslova pri zaposljavanju , istih plata za ista radna mesta sa istim kvalifikacijama , “ normalnu “ kulturu sa postovanjem “ slabijeg pola “ iskorenjeno nasilje nad zenama i jos puno drugih civizacijskih vrednosti

  16. Ovo je velik pomak po pitanju rodne ravnopravnosti i pravima zena! Svaka cast!!!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.