Građani neće više ćutke da trpe poniženja i siromaštvo: Sedma tribina ProGlasa i prva na otvorenom večeras „kod Krsta” u Kragujevcu 1Foto: ProGlas Valjevo

Sedma po redu i prva na otvorenom Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” održava se večeras u Kragujevcu u 18 sati u pešačkoj zoni „kod Krsta”.

– Verujem da će večerašnja tribina Proglasa pokazati da Kragujevčani u većini neće ćutke da trpe poniženja, siromaštvo i zarobljavanje institucija. Vlast nam nije dala nijedan prostor da održimo tribinu, ali mi nismo odustali, a siguran sam da neće odustati ni silni Kragujevčani koji su potpisali Proglas i da ćemo zajedno uskoro doživeti drugačiju Srbiju, najavljuje večerašnju tribinu ProGlasa u Kragujevcu njen moderator Željko Bodrožić, novinar.

On je „siguran i da će se ta Srbija jasno videti večeras sa trga kod Krsta”.

Tema tribine je predstavljanje teksta proglasa, svrhe i ciljeva inicijative „ProGlas”, uz poziv učesnicima tribine da podrže i potpišu inicijativu.

– Sedma po redu tribina ProGlasa je nastavila čitav niz događaja za pamćenje. Fantastična posećenost tih tribina sad već postaje nešto uobičajeno, ali ovo prekjuče atmosferom i porukom solidrnosti nadmašilo sve. Na tribini u Valjevu su se pojavili Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, i suspendovana policijska inspektorka Katarina Petrović, što je celom skupu dalo dodatnu vrednost, ističe Branislav Grubački Guta, jedan od organizatora tribine ProGlasa.

I, po njemu bolja najava za Kragujevac teško da bi se mogla zamisliti.

– A, u Kragujevcu, sem najavljenih gostiju, očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz cele Šumadije, jer će ozbiljna bina biti postavljena „kod Krsta”, i to će biti prvi put da je ProGlas na otvorenom prostoru, jer mu nikakav javni nije bio dostupan, podseća Grubački.

Na večerašnjoj tribini ProGlasa u Kragujevcu građanima će se obratiti: dr Ivanka Popović, profesorka Univerziteta u Beogradu, dr Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka Univerziteta u Beogradu, Miodrag Majić, sudija i pisac i Savo Manojlović, pravnik.

Moderator tribine je Željko Bodrožić, novinar.

Inicijatori ProGasa pozivaju građane iz čitave Šumadije da im se pridruže, budući da će tribina u Kragujevcu ujedno biti prva kojoj će moći da prisustvuju svi zainteresovani, a nakon što u pojedinim gradovima organizatorima ProGlasa nije bilo omogućeno da iznajme sale adekvatne veličine.

Na bini u Kragujevcu će osim govornika biti i bubnjarski ansambl „Balkanska lavina”.

Iza inicijative „ProGlas” stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo skoro 160.000 građana, među kojima i više stotina javnih ličnosti.

Građani inicijativu mogu potpisati na: proglas.co.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari