Grbović: PSG najbliži zajedničkoj listi sa DS i SSP 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da Aleksandar Vučić „ne bi trebalo da bude gravitaciona tačka političara u Srbiji, jer oni tu nisu zbog njega već zbog građana“.

„Mi nismo tu zbog njega, mi moramo da ponudimo građanima viziju. On će jednog dana pasti sa vlasti i mi moramo taj trenutak dočekati spremni, sa što više građana uključenih u politiku“, rekao je Grbović u Novom Sadu prilikom predstavljanja Deklaracije o osnovama i principima regionalizacije Srbije.

Govoreći o predstojećem izbornom procesu Grbović je rekao da je njegov stav da opoziciji nije potrebna jedinstvena liste već jasan dogovor, te da je PSG u ovom trenutku najbliži zajedničkoj listi sa Demokratskom strankom i Strankom slobode i prvade, ukoliko bude vanrednih parlamentarnih izbora.

„Ne treba spajati svakog sa svakim jer se time samo sužava prostor političkog delovanja. Svako treba da se obraća građanima koji ga najbolje razumeju i da se na temelju toga na kraju saberemo“, rekao je Grbović.

Govoreći o danas predstavljenom dokumentu rekao je da decentralizacija u Srbiji neće doći sama po sebi i dovesti do nekog rešenja, ali i ocenio da je „jako važno da se više nikada ne dogodi da jedan čovek, stranka ili grupacija upravljaju celom zemljom“.

„Vojvodina je dobro funkcionisala dok je decentralizacija bila suštinska, a sada vidimo kako taj voz ide u rikverc. Za nas je decentralizacija vera u ljude koji u svojim sredinama najbolje prepoznaju probleme, uređuju odnose u svojoj sredini i raspolažu novcem koji im je poveren“, kazao je lider PSG.

Politikolog Duško Radosavljević iz Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“ rekao je da je ta organizacija potpisala sporazum o saradnji za Pokretom slobodnih građana jer želi da o svim pitanjima, prvenstveno koja se tiču Vojvodine, pronađe saradnike sa kojima će zajednički delovati.

„Videli smo da postoje pitanja na kojima možemo da sarađujemo i da imamo više dodirnih tačaka kada budu izbori i kada se budemo opredeljivali. Videli smo da PSG želi da se bori za decentralizaciju i da se u mnogim detaljima poklapamo. Ne bi me iznenadilo da neki naši članovi budu i na izbornoj listi PSG“, rekao je Radosavljević.

Deklaracija ima za cilj da predstavi osnove i principe na kojima je moguće stvaranje regiona u Srbiji u kojima će građani moći da neposrednije, kvalitetnije i odgovornije utiču na društveni, ekonomski i kultrni život i razvoj svojih regiona.

Dokument prihvata jasno izražavanje zahteva za suštinskom decentralizacijom Vojvodine kroz političke i društvene aktivnosti i istrajnost u ostvarivanju tih zahteva različitih organizacija u Vojvodini kao model prema kojem je moguće pokrenuti regionalne aktivnosti u Srbiji, ističući Vojvodinu kao istorijski dobar primer decentralizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari