Za četiri dana koliko je trajalo potpisivanje peticije protiv izveštaja Dika Martija i optužbi koje su iznete na račun Hašima Tačija u opštinama Preševo i Bujanovac ovaj dokument potpisalo je oko šest hiljada uglavnom Albanaca, saznaje Danas u albanskim izvorima na jugu Srbije.

Potpisivanje peticije je organizovala grupa veterana raspuštene Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu (OVPMB) kao znak podrške Tačiju.

– Svi potpisi sa juga Srbije, kao i oni prikupljeni u Albaniji i Makedoniji biće prosleđeni u Prištinu i predati predstavnicima Euleksa narednih dana, kažu u Organizacionom odboru veterana OVPMB u Preševu navodeći da među onima koji osuđuju izveštaj Dika Martija ima i potpisa žitelja romske i turske nacionalne zajednice.

U kontekstu akcije potpisivanja peticije lokalni mediji na albanskom preneli su i izjavu bivšeg borca OVPMB Ljurzima Ibišija Ljuljija koji je iz Gnjilana poručio vlastima u Beogradu da „Srbija može da bira ili da Albance iz Preševske doline uključi u buduće pregovore sa Prištinom ili će biti suočena sa „kalašnjikov scenarijom“ s početka dve hiljadite godine“.

– Potpisivanje peticije na jugu Srbije, ali i u Makedoniji i Albaniji je po meni posledica revolta građana i osećaja da se na osnovu izveštaja gospodina Martija stvara klima kolektivne krivice Albanaca za ono što se događalo u vreme vlasti Slobodana Miloševića, ocenjuje u izjavi za Danas Riza Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik iz Preševa. On smatra da je došlo do „zamene teza i da su navodno odgovorna lica iz izveštaja Martija predstavljena kao krivica svih Albanaca što nije dobro“. Mnoge stvari po Haljimijevom mišljenju kako u izveštaju Dika Martija, ali i u knjizi Karle del Ponte su „proizvoljne i medijski iskorišćene za zamenu teza“. To onda otvara prostor, kako navodi, lider PDD, za „jak retorički ton sa albanske strane koji se može čuti poslednjih nedelja iz Beograda na ovu temu“. Haljimi kaže da se „utvrđivanje krivice pojedinca ne može projektovati na ceo jedan narod i što neće doprineti normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali i boljim i stabilnijim međunacionalnim odnosima u regionu juga Srbije“.

Komentarišući izjavu bivšeg pripadnika OVPMB Ljurzima Ibišija vezano za buduće pregovore između Beograda i Prištine Haljimi kaže da je „odgovornost na pojedinim državnim funkcionerima koji su davali spektakularne izjave nakon eksplozije koja se prošle godine desila u naselju Železnička stanica u Preševu kao i vezano za suđenje „Gnjilanskoj grupi“ koja je uhapšena pre dve godine“.

– Država daje mogućnost često i marginalnim ličnostima da se kroz izjave dokazuju u javnosti kao žrtve i da oni pokušavaju da kreiraju nekakav politički proces iako za to nisu valjani sagovornici, rekao je Haljimi za Danas. On kao ilustraciju za to skreće pažnju na činjenicu da „sudski proces „Gnjilanskoj grupi“ ima u najmanju ruku niz nelogičnosti jer se Albancima sudi za navodno ubistvo 47 Srba, sa ovog područja a da nema ni jednog imena nastradalih kao ni dokaza da su to uradili oni koji su na optuženičkoj klupi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari