Haradinaj Lajčaku: Dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU, ali pod rukovodstvom SAD 1

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uputio je pismo predstavniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lačaku u kome, između ostalog, navodi da je dijalog sa Federikom Mogerini ugrozio Kosovo.

Haradinaj je ocenio i da je uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog sa Beogradom donelo novu energiju u tom procesu.

„Stav Alijanse za budućnost Kosova o dijalogu ostaje nepromenjen: dijalog posredovan od strane EU pod bivšom visokom predstavnicom Federikom Mogerini odstupio je od značajnih tema, ugrozio postignuc´a Kosova i ozbiljno narušio kredibilitet EU da posreduje u dijalogu u buducćnosti. Potom, trenutni pristup visokog predstavnika Žozepa Borelja i vas vidim kao pokušaj odlaganja konačnog sporazuma i nastavak beskonačnog procesa dijaloga“, kaže Haradinaj.

U pismu objavljenom na Fejsbuku Haradinaj ističe kako „na drugoj strani, Kosovo pozdravlja ulogu kancelarke Angele Merkel i predsednika Emanuela Makrona da se lično uključe u pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum“. Prema njegovim rečima, nova američka energija u dijalogu podstakla nade na Kosovu da će dijalog između Srbije i Kosova, koji traje više od decenje, biti završen obostranim priznavanjem unutar postojećih granica. Posredovanje EU pod američkim vođstvom mi vidimo kao pozitivan, napisao je Haradinaj, prenosie Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari