Haradinaj: Poštovaćemo odluku skupštine o sudu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, povodom zahteva 43 poslanika za
revidiranje zakona o Specijalnom sudu, da vlada na čijem je čelu mora poštovati zahteve i odluke Skupštine Kosova.

On je u intervjuu za RTK2 rekao da poslanike skupštine obavezuje Ustav da rade u interes građana, u ovom slučaju potpisnika peticije.

„Mi kao vlada smo uz skupštinu. Poslanici kao izabrani ljudi moraju odgovoriti na zahteve jer ih obavezuje Ustav i mi to poštujemo“, rekao je Haradinaj, ocenjujući da je taj sud „neobičan“.

Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu s obzirom da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova“, rekao je Haradinaj.

Protiv te incijative javno su se oglasili ambasadori SAD, Velike Britanija, Nemačke i Evropske unije na Kosovu koji su istakli da takva incijativa dovodi u opasnost budućnost Kosova zarad ličnih interesa njenih lidera.

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji danas je saopštio da će skupština biti na zimskoj pauzi do 14. januara, nakon što je u petak uveče propao pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsedništvo kosovskog parlamenta u petak iz dva pokušaja nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se doneo zakon o ukidanju Specijalnog suda.

Prištinski list „Gazeta ekspres“ prenosi da je Veselji naveo da je „sve što se desilo sinoć u vezi sa Specijalnim sudom bilo u okvirima parlamentarnih pravila“ i da je ocenio da „odnose sa SAD treba održati uprkos razlikama vezanim za rad Specijalnog suda“.

Sednica predsedništva kosovske skupštine trebalo je da se održi na zahtev 43 poslanika, koji su pokrenuli incijativu da se sazove vanredna sednica parlamenta radi ukidanja zakona o Specijalnom sudu.

Prema medijima, među onima koji mogu biti uhapšeni je i brat premijera Koosva Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj.  

Haradinaj je sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i predstavnicima kancelarije EU na Kosovu razgovarao o ovoj inicijativi i poručio da će poštovati odluke poslanika.

List „Fjala“ je došao do nacrta zakona kojim se traži da se ukine zakon koji je otvorio put za sud 2015. godine, a o kome će se, kako navodi RTK2, glasati na sastanku vlade.

Taj nacrt zakona ima samo dva člana, jedan je svrha zakona i drugi kada stupa na snagu, pošto dobije odobrenje poslanika i bude objavljen u Službenom listu.

Vulin: Teško će to proći

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da lično smatra da ukoliko u Prištini uspe pokušaj ukidanja Suda za ratne zločine OVK na KiM treba „prekinuti pregovore“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pokušaju ukidanja Suda za ratne zločine OVK na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da smo ranije upozoravali da će ta inicijativa teško proći, jer u Prištini ne postoji ni najmanja spremnost da se sudi za zločine nad Srbima, navode u saopštenju Ministarstva odbrane.

„Nažalost, i u dobrom delu Međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se sudi za zločine nad Srbima. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije i, ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju. Desi li se tako nešto smatram da treba napustiti pregovore“, naglasio je ministar Vulin, a prenosi se u saopštenju.

On je poručio da ukoliko se ukine Sud koji još nije počeo ni da radi, koji još nije izdao ni jednu jedinu optužnicu za zločine nad Srbima onda mi nemamo šta da tražimo u tim pregovorima.

Odgovarajući danas na pitanje novinara kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja da odbija učešće Rusije u pregovorima sa Prištinom, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je Srbija zadovoljna formatom u kojem se vode razgovori sa Prištinom.

„Ako Priština nije zadovoljna formatom, ukoliko hoće da ga menja na bilo koji način, ukoliko smatra da će format moći da se promeni jednostrano, onda se grdno varaju. Meni je iskreno zadovoljstvo što je Ruska Federacija nakon samo jednog zahteva našeg predsednika Aleksandra Vučića izrazila spremnost da učestvuje u eventualnoj promeni formata i da učestvuje u pregovorima, što govori o bitno promenjenom položaju Republike Srbije, poštovanju koje Srbija i njen predsednik uživaju i u Ruskoj Federaciji i u čitavom svetu. Ukoliko Priština hoće nešto da menja, mora da zna, i ne samo Priština nego bilo ko ko hoće da menja nešto u pregovorima – da li je to format, sadržina ili bilo šta drugo, mora da zna da to ne može da se desi bez volje Srbije“, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, ako će se uvoditi druge zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju, onda će se uvoditi i zemlje koje ga nisu priznale.

Istovremeno, predstavnici civilnog društva su od institucija Kosova zahtažili da se lični interesi pojedinaca ne stavljaju ispred državnih interesa.

„Inicijativa o stavljanju van snage Zakona o specijalnom sudu najveća je šteta koja može biti naneta Kosovu. Takav potez dovodi u pitanje podršku saveznika i može da vrati mnogo koraka unazad sve napore Albanaca za slobodu i nezavisnost. Zahtevamo od poslanika Skupštine Kosova da interese građana i Republike stave iznad pojedinaca i da ni u kom slučaju glasaju za tu izmenu“, kaže se u izjavi nevladinih organizacija.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova ocenila je da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda strašna i ekstremno štetna.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi je rekao da ideja o izmenama i dopunama Zakona o Specijalnom sudu dovodi do izolacije Kosova. „Ideja o izmeni zakona o Specijalnom sudu može globalno da izoluje Kosova. Nemojte vraćati sat unazad“, napisao je Delavi na Tviteru.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel ocenio je da je posle zahteva za promenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata.

„Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države“, rekao je O’Konel za prištinsku TV Kohavižn (KTV).

Potpisivanjem peticije preživelih veterana terorističke „OVK“ i njenim usvajanjem u tzv parlamentu R. Kosova žele da spreče da Srbi dobiju pravdu, kažu u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

„Vršeći pritisak na Specijalni sud za zločine „OVK“ nad Srbima idu ka tome kako bi sprečili da komandanti terorističke „OVK“ Haradinaj, Tači, Veselji, Ljimaj budu procesuirani i osuđeni za kidnapovanja, ubistva, masakre, pogrome nad Srbima…“, navodi se u saoštenju Udruženja. „Ili će sud osuditi zločince ili će ih Amerika i EU proglasiti za mirotvorce i dodeliti Nobelovu nagradu za mir tako da zločinci mogu biti ili kažnjeni ili nagrađeni.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari