Haradinaj "pumpa nacionalističke mišiće" zbog Tačija 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropske diplomate nisu juče želele da za naš list zvanično komentarišu tvrdnju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini „uništila briselski dijalog“, ali su pojedini od njih nezvanično takvu poruku protumačili kao „još jedno pumpanje nacionalističkih mišića Haradinaja, namenjeno uglavnom kosovskoj, a ne svetskoj javnosti“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa sa Zapada, Haradinaj se „iz petnih žila trudi“ da ojača pozicije „na prištinskom terenu“, gde se takmiči sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pa se, u tom kontekstu, neprestano „javno inati“ zvaničnom Briselu.

„Haradinajeva taktika, koja podrazumeva često ponavljanje da nikada neće pristati na razgraničenje sa Srbijom, prija njegovim biračima, i stiče se utisak da je on trenutno u boljoj poziciji u odnosu na Tačija, ali ostaje da se vidi šta će se desiti narednih dana i meseci, da li će kosovski premijer, na kraju, stišati ton. Između ostalog, Haradinaj, koji se smatra tvrdom strujom, zamera EU što još nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, i ne krije svoju uverenost da je Mogerini favorizovala srpsku stranu u dosadašnjim pregovorima o Kosovu. Istovremeno, on je svestan da će bez nastavka podrške Unije Kosovo ostati crna rupa Evrope, jer se suočava sa hroničnim problemom vrlo niskog ekonomskog rasta, kao i sa drugim nedaćama, poput kriminala i korupcije“, ukazuju diplomate.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, nedavnim uvođenjem taksi od sto odsto na robu iz Srbije i najavljenom transformacijom kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, Ramuš Haradinaj je „umnogome uvećao svoju popularnost među kosovskim Albancima, koji mu pripisuju najveće zasluge za takve poteze“, ali mu je Hašim Tači „uzvratio politički udarac“ na međunarodnoj sceni, uključujući nedavni boravak u Sjedinjenim Državama, gde se susreo sa visokim zvaničnicima administracije Donalda Trampa, kao i sastankom sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, „čija popularnost na Kosovu je i dalje velika“.

RTS je juče na svom portalu preneo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Abu Dabiju izjavio da nisu tačne Haradinajeve tvrdnje da je Federika Mogerini kriva za aktuelnu situaciju u dijalogu, ističući da za to „mogu da budu krivi samo Beograd i Priština“.

– Ne mislim da je Mogerinijeva neko ko je na bilo koji način naklonjen Beogradu ili Srbiji. Naprotiv. Ali svakako da nije ona kriva. Za to možemo da budemo krivi mi i Priština. Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv, ko je taj koji je želeo dogovore, a ko je taj koji dogovore nije želeo… EU je tu bila samo da ponudi svoje dobre usluge. Da li smo ponekad bili mi pod pritiskom svega – pa jesmo, ali tome možete uvek da se oduprete. Na kraju sve zavisi od Beograda i Prištine. Mi nemamo tako lični odnos prema Mogerinijevoj, njenom timu i radu. Hvala što su trošili vreme i pridavali značaj našim razgovorima, poručio je Vučić.

Podsetimo, pojedini predstavnici zapadnih diplomatskih krugova su ranije za naš list rekli da postoji nezadovoljstvo u nekim državama članicama EU što posrednica u briselskom dijalogu nije „vodila šatl diplomatiju“ između Beograda i Prištine, te izrazili očekivanje da će naredne godine SAD „odigrati ključnu ulogu u pronalaženju rešenja za Kosovo“, iako će EU ostati formalno posrednica u pregovorima Vučića i Tačija.

Američke zastave u Prištini

Na glavnom trgu i drugim centralnim ulicama u Prištini istaknute su američke zastave, okačene u znak zahvalnosti Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnom savezniku u formiranju kosovske vojske, preneo je juče Radio KiM na svom portalu. Odluku o isticanju američkih zastava doneo je vladin protokol, navele su lokalne vlasti u Prištini. Zastave SAD su istaknute 48 sati pre nego što će u kosovskoj skupštini biti održana finalna rasprava za usvajanje tri nacrta zakona kojima se definiše postojanje kosovskih oružanih snaga, ističe ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari