Haradinaj: Tarife dok Srbija ne prizna Kosovo 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da tarife na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, prenosti RTK.

Haradinaj je na sednici parlamenta ocenio da spoljna politika koju vodi Kosovo ima svoje nedostatke i da ima prostora za kritiku.

U proteklih 10 godina, ocenio je on, prilagođavanje okolnostima nije bilo dovoljno jer se ništa nije promenilo.

Mislim da će mere koje se uvode na proizvode koji dolaze iz Srbije biti trajni do priznanja, odnosno dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, istakao je Haradinaj.

Haradinaj je naglasio da „niko nije otkrio Ameriku“, ali smatra da je bez takvog pristupa nemoguće postići međunarodni sporazum, pravno obavezujući sporazum o međusobnom priznanju.

Tražim od naših preduzetnika da nas razumeju, ali dok ovo ne rešimo, nije dobro ni za koga da zloupotrebi ovu situaciju i povećava cene, rekao je Haradinaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova.

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.