Vučić: Kosovske trupe krenule ka severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova.

Vučić je rekao i da odluka Vlade Kosova da poveća takse na srpsku robu na 100 odsto praktično onemogućava promet srpske robe.

Kazao je i da paljenje srpskih proizvoda na Kosovu podseća na paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj.

Vučić je pozdravio reakciju EU na mere Prištine, izrazivši nadu da će Brisel uspeti da urazumi vlasti na Kosovu.

Predsednik Srbije rekao je danas, povodom izjave premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će carine na srpsku robu smanjiti kada Srbija prizna nezavisnost Kosova, da Beograd mora da se spremi na dugu i tešku borbu, jer nezavisnost priznati neće.

Vučić je u otvorenom delu razgovora sa Srbima sa Kosova, koji prenosi RTS, rekao da ta Haradinajeva izjava Srbiju dovodi u „užasnu poziciju“, ali i da pokazuje da iza Haradinaja stoje velike sile.

„Moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu pošto mu nezavisnost nećemo priznati“, rekao je Vučić.

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu. Pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

https://www.facebook.com/739388749578032/videos/196591634561862/

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da tarife na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari