HDF: Podrška premijerki i vladi 1

Hrvatski demokratski forum (HDF) sa sedištem u Subotici pozdravio je početak rada nove Vlade Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić, i izrazio uverenje da će odnos nove Vlade prema hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji biti konstruktivan i korektan i da će na dnevni red doći pitanja koja su i dalje otvorena.

Među tim pitanjima, ističe se u saopštenju HDF, najurgentnije je osigurati Hrvatima koji žive u Srbiji da na slobodnim, demokratskim i tajnim izborima konačno izaberu vođstvo koje će ih primereno predstavljati.

Sadašnje vođstvo Hrvatskog nacionalnog veća je izabrano na nelegitiman način, na delegatskim izborima poput onih u Severnoj Koreji, a politički predstavnik u Skupštini Srbije je nametnut voljom jedne opozicione stranke sa sedištem u Beogradu, navodi HDF.

Dodaje se da ni vođstvo HNV, ni „takozvani narodni poslanik“ Tomislav Žigmanov nisu predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji, niti ih iko tako doživljava.

HDF naglašava da je Žigmanov prilikom izbora nove Vlade ponizio hrvatsku zajednicu u Srbiji izbegavajući glasanje, verovatno po nalogu šefova poslaničkog kluba Demokratske stranke, kome pripada.

Žigmanov je ujedno propustio još jednu priliku da javno, u najvišoj instituciji sistema, skrene pažnju državnom vođstvu na pitanja koja tište hrvatsku zajednicu i da od nove premijerke i ministara zahteva poboljšanje statusa hrvatske nacionalne manjine, ukazuje HDF.

HDF je izrazio nadu da će odnosi između Srbije i Hrvatske ubuduće krenuti uzlaznom linijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari