Hoće li Zrenjanin ispuniti kvote za miting SNS? 1Foto: M.P. / Danas

Veliki miting Srpske napredne stranke da bi uspeo mora da ga podrži dovoljno veliki broj pristalica a u klackalici želja i mogućnosti Zrenjanin se našao sa kvotom od 80 autobusa, saznajemo sasvim nezvanično.

Ovakav zahtev do sada nije postavljan pred zrenjaninske naprednjake, znalo se da do prestonice ide uglavnom 25 autobusa, koje je bilo teškom mukom napuniti.

Kako će se tek sada snalaziti za „pristalice“ može samo da se nagađa, a na listi pretpostavki je da je najlakše usloviti zaposlene na određeno, objašnjava Aleksadar Marton, potrparol LSV.

„To su uobičjna sredstva, koje su se i do sada koristila, da idu simpatizeri i zaposleni u javnim službama, preduzećima i ustanovama, svuda gde je bilo partijskog zapošljavanja. Da li će sada krug biti proširen i kako će se namaći potreban broj, videćemo“, priča Marton.

Prema mišljenju sociologa Ivana Živkova, predsednikov poziv pristalicama i inima da dođu na miting treba posmatrati kao „navijački tretman“.

„Predsednikov poziv znači da državu tretira kao tribinu stadiona, mesto na kojem „uspeh“ zavisi od broja navijača. Na kontramiting će morati svi javni funkcioneri, zatim radno angažovani u javnom sektoru na određeno vreme, i oni koji se nadaju ekstraprofitu ili bar uhlebljenju od strane aktuelne vlasti“, ocenjuje Živkov za Danas.

On podseća da su građani bili svedoci sličnih dešavanja tokom devedesetih godina, kada su kontramitinzi i mitinzi podrške „vođi“ bili uobičajni.

„Ovakvo prikupljanje „podrške“ je već viđano u Srbiji pod Miloševićem i Vučićem, a nije strano ni u drugim nedemokratskim režimima. Ipak, treba imati u vidu da batina uvek ima dva kraja. Čaušesku, recimo, nije pao s vlasti nakon opozicionih demonstracija, već nakon ogromnog, državno organizovanog skupa podrške“, zaključuje Živkov.

Narodni poslanik i potpredsednik Nove DSS Zoran Sandić, uveren je da ti stranački autobusi neće biti zaustavljeni, kao što se njima, tokom marta desilo.

„Nas su 26. marta, kada je u Beogradu organizovan miting „Ne kapitulaciji!“, zaustavili i izveli iz autobusa a vozilo poslali na tehnički pregled. Ove autobuse sigurno neće zaustaviti, tu će biti ne samo pristalice, već mnogi uplašeni ljudi, koji se plaše za posao i svoje porodice“, smatra Sandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari