Hovenijer: Tužioci na Kosovu treba da budu nezavisni i da rade profesionalno i pošteno 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovdenier) izjavio je danas u Prištini da tužioci treba da zadrže nezavisnost i svoj posao obavljaju profesionalno i pošteno, ne obazirući se na kritike vlasti.

Na godišnjoj konferenciji državnog tužioca, Hovenijer je dao podršku sektoru pravde na Kosovu i istakao da je mukotrpan rad tužilaca inspirativan i od vitalnog značaja za pravosudni sistem, društvo i budućnost zemlje.

„Impresioniran sam onim što sam video kao vašu nepokolebljivu odlučnost da izvršite misiju, da ne budete obeshrabreni tekućim izazovima, uključujući ogroman broj slučajeva“, kazao je on.

Ocenio je da posao tužioca nije lak, svako ima svoje mišljenje kako neki predmet treba da izgleda i kako treba da se završi, ali da se moraju poštovati pravila, sudski propisi, „a to se ne dešava uvek kako želi javnost ili neko iz vlasti“.

Hovenijer je izrazio uverenje da je frustrirajuće, a ponekad čak i uvredljivo suočiti se sa kritikama za rad koji obavljaju tužioci, „ne samo od javnosti, već i od čelnika i drugih grana vlasti…“.

Podršku radu tužilaštva dao je i šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Šunjog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari