INTERVJU Sanda Rašković Ivić: Činjenica da predsednik države neguje i štiti Radoičića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

„Javnost je i nakon drugog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u roku od nekoliko dana, ostala uskraćena za konkretne odgovore šta se dešavalo tokom vikenda u Banjskoj na Kosovu i Metohiji. Svi odgovori su relativizovani, ali jedino što je jasno je da šef države štiti biznismena Milana Radojičića“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, poslanica i potpredsednica Narodne stranke.

Koje nedoumice tačno nisu razjašnjene?

Nije dao jasne odgovore gotovo na sva pitanja, a na insistiranje novinara na razjašnjenju, nije propustio da ga napadne optuživši ga da su mu „ovi iz opozicije doneli pitanja“. Relativizovao je odakle oružje i zamenjivao teze u stilu gde je kupljen koji kamion. Nismo saznali odakle je oružje i kako stiglo na KiM. Nismo dobili ni odgovor koji je smisao i cilj bio postavljanja barikade na mostiću tri metra širokom u Banjskoj.

Kažete da predsednik nije dao jasne odgovore, ali smo ipak, čuli da je Vučić za tri dana spavao četiri sata, da ne viđa decu i da se sa sinom Danilom čuo samo jednom?

On stalno sebe pravi žrtvom i pokazuje kako on radi mnogo i kako zbog toga njegova porodica pati. Hvata na sentiment.To je prilično jadno u situaciji kad je pala krv i nekoliko porodica ostalo bez svojih, a nad celim narodom visi senka pogroma.

Iz predsednikovog obraćanja, ipak, se saznalo da biznismen Milan Radoičić nije ranjen tokom nedeljne pucnjave u manastiru Banjska i da će se odazvati pozivu nadležnih organa, ali ne koja je bila njegova uloga tokom pucnjave u Banjskoj?

Posredno se moglo zaključiti da je Radoičić bio u Banjskoj, ali ono što je evidentno je da šef države štiti Radoičića. Teško je reći da li je bilo koordinacije između Vučića i potpredsednika Srpske liste, ali je činjenica da Radoičića Vučić neguje i štiti. Ako je bilo koordinacije i ako je država znala to je na nivou veleizdaje, jer je ova akcija bila protiv interesa Srbije i srpskog naroda na KiM.

Koliko sve ovo što se izdešavalo komplikuje poziciju Srbije u svetu i otežava nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Ova akcija je pomogla jedino Kurtiju koji je od gubitnika na diplomatsko-političkom polju dobio dobitničku antiterorističku priču i podršku velikog dela međunarodne zajednice. U ovim okolnostima dijalog nije moguć. Potrebna je potpuna demilitarizacija severa KiM gde bi za bezbednost građana brinuo KFOR.

Predsednik Srbije, ipak, je opet optužio kosovskog premijera da je glavni krivac za sve što se izdešavalo tokom vikenda?

Vučić je opet kritikovao i vređao sve, ne pominjući ni rečju svoju ulogu. I da odmah kažem da je krivica Kurtija ogromna, ali sad se vidi koliko je poguban bio Briselski sporazum kojim je država Srbija sa svojim institucijama izgurana sa severa KiM, da bi na kraju 600 srpskih policajaca dalo ostavku. Zamislite kako bi se cela ova priča odigrala da su umesto albanskih, bili srpski policajci, a da ne govorimo o srpskim institucijama koje su do 2013. bile prisutne na severu KiM.

Mislite li da će posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj insistira vaša stranka razjasniti šta se dešavalo na KiM ?

Mislim da je u ovako kriznim trenucima neophodna sednica Skupštine o KiM. Jasno mi je da će Aleksandar Vučoć to iskoristiti za svoj monolog. Ali, mi nemamo druge nego da delujemo kroz institucije, a Skupština je mesto gde bi trebalo da kao poslanici dobijemo informacije i porazgovaramo o tome šta dalje. Narodna stranka se zalaže za odbacivanje francusko-nemačkog plana i ponudiće i rezoluciju s tim u vezi. Trebalo bi ozbiljno porazgovarati o predupređivanju egzodusa Srba, pošto mi se čini da su Kurtijeve antiterorističke akcije uvod u pogrom.

Možda će za taj razgovor biti prilike u novom sazivu Skupštine, s obzirom na to da je predsednik uslišio molbu opozicije i najavio izbore za 17. decembar?

Izbori koje je tražila opozicija najviše odgovaraju Vučiću. On na njih izlazi sa rečenicom da ništa nije potpisao u vezi sa KiM, a sada i ovu katastrofu u Banjskoj okreće u svoju korist prikazujući se kao jedini branitelj Srba. Mere pojeftinjenja koje bih nazvala „sindrom parizer“ i deljenje para majkama i penzionerima su predizborna kampanja.

Čini se da se uslovi pod kojim će biti organizovani parlamentarni, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori neće mnogo razlikovati od prethodnih i da će se održati u jednom danu, uprkos zahtevu opozicije?

Ni ovo neće biti slobodni izbori, jer medijske slobode su vrlo tanke, a atmosfera gora nego 2020. godine, kada je opozicija bojkotovala izbore. Vučić će biti perjanica funkcionerske kampanje, a isticanje Šapića kao kandidata za gradonačelnika mi govori da SNS nema svoje autentične kandidate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari