Istoričar Nikola Žutić: Sporazum sa Prištinom je predaja Srbije 1Printskrin Jutjub/Kroz vekove

Sporazum sa Prištinom je predaja Srbije, naročito kada se vidi da su ga Francuska i Nemačka, u ime Evropske unije, ultimativno naredili Srbiji, ocenio je istoričar Nikola Žutić u intervjuu za FoNetov serijal Kosinus.

On smatra da su, „pod američko – britanskim diktatom“, obe države još od devedesetih u funkciji „satanizacije srpskog naroda“.

Prema njegovom mišljenju, Srbija u sadašnjem trenutku „ne bi trebalo mnogo da talasa“, jer pregovori, koliko god besmisleni, i dalje moraju biti ključna opcija.

„Ako ih Srbi, kao poznati loši momci iz devedesetih, sada prekinu biće optuženi za eventualni sukob“, upozorio je Žutić.

Kako je sugerisao, treba čekati dolazak povoljne geopolitike, jer se to sa rusko – ukrajinskim ratnim dešavanjima ponovo aktuelizuje.

Vladimir Putin sve više poteže srpske istorijske argumente, o kojima se do sada i u Rusiji, a i u Srbiji ćutalo, tvrdi Žutić.

Na pitanje da li Kosovo ili EU, Žutić je odgovorio da tu nema dileme, jer je EU na izdisaju, „raspada se iznutra pred našim očima“.

Žutić smatra da EU doživljava zasluženu kaznu zbog počinjene nepravde prema Srbiji, a da je, u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, prijem Kosova u članstvo u UN „nemoguća misija“.

Zajednica srpskih opština je za Žutića posledica kapitulacije nastale potpisivanjem Briselskog sporazuma, koji je bio „nesrećan i nepovoljan kompromis za Srbe“.

Kapituliralo se predajom severa u administrativni sistem Kosova, koji će vremenom lako postati državni, posle povlačenja administrativne granice na Jarinju i Brnjaku, predvideo je Žutić.

On je protiv održavanja referenduma o Kosovu, sa obrazloženjem da pitanje celine državne teritorije me treba spuštati na „niski nivo običnog referenduma“, iako se zna da bi više od 90 odsto građana glasalo za opstanak Kosova u Srbiji.

On je, komentarišući opasnost od novih sukoba, upozorio da je, ako se sagleda „krvavo istorijsko iskustvo“ od naseljavanja Albanaca na Kosovo u 15. veku, dovoljan i najmanji incident sa smrtrnim slučajem, da se to, „uz NATO i američko potpaljivanje pretvori u opšti srpsko – šiptarski rat“.

Žutić je zaključio da Srbi, kao stari narod, svakako moraju o Kosovu da razmišljaju kao o nacionalnom središtu i da država mora stalno da vodi borbu za zaštitu tog dela srpske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari