Anđelković: Vučić se predstavlja kao naivni monah, a zapravo perfidno vodi Srbiju ka definitivnoj "kosovskoj kapitulaciji" 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Vučićeve reči o podmetanju Srbiji novog impelementacionog plana kako bi bila ‘navučena’ da faktički prizna Kosovo, ne deluju iole logično. Naprosto, što bi neko Beogradu išta takvo tajno ubacivao kada je predsednik Srbije, doduše nelegalno jer za to nema ovlašćenja, javno načelno prihvatio francusko-nemački plan o faktičkom priznanju naše secesionističke pokrajine“, kaže između ostalog za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, komentarišući izjavu predsednika Srbije da je u Briselu pokušano pravljenje „neke vrste novog implementacionog plana“ koji je on odbio.

Anđelković podseća da kada je Vučić došao na vlast Srbija je suštinski kontrolisala sever Kosova.

„Tamo je imala, u skladu sa svojim sistemom, lokalnu vlast, pravosuđe i vojno-policijsku strukturu koja se eufemistički zvala Civilna zaštita ali je bila dovoljno snažna da onemogućava bilo kakvo prisustvo snaga Prištine na tom delu južne sprske pokrajine“, navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da je aktuelni režim sve to ukinuo i omogućio albanskim secesionistima da uspostave svoju političku i oružanu kontrolu nad četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom.

„To sve nije bilo rezultat prevarantskog podmetanja oficijelnom Beogradu, već njegovog svesnog davanja nerazumnih ustupaka kojima su urušene srpske pozicije i tamo gde su se do dolaska SNS-a na vlast držale. A dok Vučić sada priča o navodno novoj etapi varanja njega i njegovih saradnika koji se predstavljaju skoro pa kao naivni monasi, nevični svetovnim igrama, on zapravo perfidno vodi Srbiju ka definitivnoj kosovskoj kapitulaciji“ , ističe Anđelković.

On smatra i da Vučić samo pokušava da stvari lažno predstavi kao da je on žrtva Brisela, Vašingtona, Prištine i koga god već, a ne da je saučesnik, iz nekih njemu znanih razloga, u realizaciji albanskih velikodržavnih planova.

„Najnovije obraćanje je samo deo takve propagandne igre“, zaključuje politički analitičar.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vućić , na poslednjoj konferenciji za novinare, a nakon sastanka u Briselu , naveo je da je tokom te runde dijaloga Beograda i Prištine, pokušano pravljenje „neke vrste novog implementacionog plana“ za evropski predlog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da ga je on odbio.

„Kao što sam govorio bezbroj puta, sve je bio trik i namera da se Srbija navuče da prizna Kosovo, de fakto ili de jure, zato je juče bio pokušaj da se napravi neka vrsta novog implementacionog plana“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima, prva tačka je trebalo da bude predstavljanje nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), druga puštanje Kosova u međunarodne organizacije, a kao treća da Kosovo ispuni ZSO.

„To sam naravno odbio, jer je to suprotno svemu o čemu smo razgovali i rekao sam da tako nešto niti piše gde, niti je moguće i sve je suprotno u odnosu na ono o čemu ste govorili“, rekao je on.

Vučić je naveo da su EU i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predstavili racionalan način za prevazilaženje krize na severu Kosova i Metohije, nakon izbora u četiri opštine sa srpskom većinom koje je organizovala Priština.

„Kurti je odbio, postojao je predlog da se napravi prelazno rešenje, po kome oni ne bi zauzimali svoje kancelarije 28. maja, jer će to svakako dovesti do nemira i problema“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari