Vučić posle sastanka sa Kurtijem: Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o ZSO 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o Zajednici srpskih opština (ZSO) koji je predstavljen, a da ga je Beograd prihvatio.

„Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina (da formira ZSO). Meni je jasno i to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida“, rekao je Vučić za srpske medije, posle sastanka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem pod okriljem EU.

On je rekao su članovi prištinske delegacije tokom predstavljanja nacrta upravljačkog tima, pokušali da, kako je naveo, unize dve žene koje su predstavljale nacrt, posle čega su zauzeli stav da je to za njih neprihvatljivo jer nije u skladu sa „kosovskim ustavom“.

Vučić je rekao da se u svim članovima predloga EU poziva na prethodno potpisane sporazume Beograda i Prištine, dodajući da nema tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno.

„Ili će se prihvatiti dogovoreno 2013. godine i 2015. godine ili je kraj svega“, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će dijalog biti nastavljen u narednom periodu.

Vučić je naveo da „moli“ da „bilo ko“ ne traži razlog u tome što ne želi da ispuni nešto što je potpisano i dogovoreno pre 10 godina, u tome „šta će on da kaže ili neće da kaže“.

„Naš je problem što mi nemamo proces normalizacije, što mi ne razgovaramo o tome kako da rešimo probleme, što mi ne možemo ni civilizovano da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Dodao je da su današnji razgovori bili „civilizovani“, ali da inače nema civilizovanih razgovora o rešavanju problema zato što se problemi „multiplikuju iz dana u dan i zato što ih neko proizvodi“.

„Srbija nije proizvela nijedan jedini problem, nijedno jedino iznenađenje, ništa“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio i da je bilo reči o trenutnoj situaciji na Kosovu nakon izbora u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, koje su Srbi bojkotovali.

Vučić je naveo da je EU iznela svoj predlog koji je on prihvatio, ali ga je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio.

„Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari