"Trenutak za olakšanje, ali iz prethodnih sporazuma znamo za lošu reputaciju Srbije": Vjosa Osmani o usvojenoj Deklaraciji o nestalima 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sudbina prisilno nestalih je odavno duboka rana u našem društvu, navela je predsednica Kosova Vjosa Osmani u svom saopštenju vezano za današnje usvajanje Deklaracije o nestalima tokom nove runde pregovora između Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je navela, porodice koje i dalje tragaju za svojim voljenima koji su nestali u vreme režima Slobodana Miloševića i kroz sistem državno sponzorisanih ratnih zuločina i genocida više od dve decenije nose ovo treško breme u svojim srcima i u ime cele zemlje.

„Oni su već duže nehumano uskraćeni za pravdu i mir. Nadamo se da će današnja deklaracija iz Brisela popločati put za priznanje ovih zločina i pravdu. Iznad svega, ovo je trenutak za olakšanje za porodice koje su podvrgnute neobjašnjivom bolom i patnjom. Ova deklaracija će zahtevati neizbežnu implementaciji ali, kao što znamo iz prethodnih sporazuma, Srbija ima lošu reputaciju“, navela je Osmani u svom saopštenju.

Podsetimo, na početku nove runde dijaloga Beograda i Prištine danas popodne u Briselu usvojena je Deklaracija o nestalim licima čime se, kako stoji na sajtu spoljnopolitičke službe EU , naglašava važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari