Ivica Dačić imao kratki susret sa Stoltenbergom 1Foto: MSP/Dijana Vukamović

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, prilikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, razgovarao je sa nizom međunarodnih zvaničnika, između ostalih i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ministar Dačić je imao priliku za kratke susrete i razmenu mišljenja sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ministrom spoljnih poslova Izraela Elijem Koenom, ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, ministrom spoljnih poslova Eritreje Osmanom Salehom Mohamedom, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić se susreo i sa ministrima spoljnih poslova Jamajke, Kazahstana i Palaua.

U razgovoru sa šeficom diplomatije Jamajke Kaminom Džonson Smit, ministar Dačić je izrazio spremnost za unapređenje sveukupnih odnosa i saradnje u oblastima od obostranog interesa. Dačić je iskoristio priliku da ministarki Smit uputi poziv da poseti Srbiju.

Ivica Dačić imao kratki susret sa Stoltenbergom 2
Foto: MSP/Dijana Vukomanović

Na sastanku sa kolegom iz Kazahstana Muratom Nurtleuom, Dačić je istakao opredeljenje Srbije za dalji razvoj bilateralnih odnosa i saradnje sa prijateljskim Kazahstanom, kao i za intenziviranje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na sastanku sa MIP Palaua Gustavom Aitarom da nas raduje što je prijateljski Palau, rukovodeći se principima međunarodnog prava, odlučio da povuče priznanje tzv. Kosova, što vidimo kao istinsku podršku suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije.

Ranije, ministar Dačić je učestvovao na radnom doručku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u organizaciji predsedavajuće Severne Makedonije, što je bila prilika za razmenu mišljenja o svim aktuelnim pitanjima, a tokom dana imao je i istupanja na Sastanku na visokom nivou grupe prijatelja Alijanse Civilizacija i na Pripremnom ministarskom sastanku za Samit o budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari