BIRODI: Predsednik Vučić i TV Pink udruženo dezinformišu javnost 1Foto: Printscreen/ TV Pink

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić tokom jutrošnjeg gostovanja na televiziji Pink nije odgovorio na pitanje o inicijativi koju su pokrenuli zajedno sa Udruženim građanskim pokretom.

U inicijativi se od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zahteva sankcionisanje, odnosno spotova u kojima se njegovo ime spominje bez funkcije.

„Predsednik Srbije je prećutao i nije iskoristio priliku da demantuje stav da ne krši članove 6 i 11 Zakona o oglašavanju, već umesto toga dozvoljava stranačkim funkcionerima i ministrima da u medijima šalju uvredljive i neistinite informacije o organizacijama koje su pokrenule inicijativu“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da je voditelj Pinka Predrag Sarapa postavljajući pitanja Vučiću, iz neznanja ili namerno, nije kazao da za razliku od svih drugih javnih funkcionera – predsednika Vlade, predsednika Narodne skupštine, narodnih poslanika, predsednika opština i gradonačelnika, koji su obuhvaćeni Zakonom o Agenciji, „članom 29 stav 2 takozvanom funkcionerska kampanja ne mogu da navode svoje javne funkcije u izbornoj kampanji, jer bi time prekršili navedeni član“.

Za razliku od njih, kako navodi BIRODI, predsednik Srbije nije obuhvaćen navedenim članom i to koristi za promociju svoje stranke sa mesta predsednika Srbije, što je suprotno i Ustavu i Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.