Jovanović: Nećemo koristiti posebna pravila za manjinske stranke 1Foto: Organizacija Srbija 21

Miljana Jovanović iz organizacije Srbija 21, potvrdila je za Danas da su tačni navodi iz autorskog teksta producenta Branka Klanščeka, da je preuzela stranku romske nacionalne manjine „Jekhutno ćidimos čaćimasko“ (Jedinstvena stranka pravde) čiji je zastupnik bio Dejan Matić i preregistrovala je u „Demokratski blok“, sa sedištem na adresi Terazije 1, gde je registrovano i udruženje Srbija 21.

Upitana na koji način će formalno-pravno biti realizovana koalicija Ujedinjena demokratska Srbija, imajući u vidu da po Zakonu udruženja građana i stranke ne mogu da prave izborne koalicije (Srbija 21 i GDF su registrovani kao udruženje građana, dok su LSV i SMS stranke), Jovanović odgovara da je Ujedinjena demokratska Srbija koalicija političkih stranaka, i da na izbore ide tako.

– Po svim zakonskim pravilima, koja važe za koalicije – 10.000 potpisa, „normalan“ cenzus (od 3 odsto). Mi ne koristimo niti ćemo koristiti posebna pravila koja važe za manjinske stranke, da ne bude apsolutno nikakvih nedoumica – istakla je Jovanović.

Na pitanje koliko je trajao postupak preregistrovanja stranke i promene naziva, ona odgovara da je to bila standardna procedura i da je postupak trajao nekoliko nedelja. Upitana da li će se „Demokratski blok“ baviti pravima Roma, s obzirom da je reč o stranci romske nacionalne manjine, Jovanović odgovara potvrdno.

– Naravno. I ne samo romske, nego i svih ostalih nacionalnih manjina. Na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije naći će se predstavnici ne samo Roma već i Rumuni, Rusini, Hrvati, Vlasi – naglašava Jovanović.

Na pitanje da li planiraju preregistraciju imena „Demokratski blok“ u „Srbija 21“, ona kaže da će o tome odlučiti nakon izbora.

– O tome ćemo, o imenu i načinu političkog i tehničkog organizovanja, odlučiti neposredno posle aprilskih izbora i ulaska u parlament. Odluku o tome šta je najbolji način organizovanja alternative protiv vlasti SNS-a ćemo doneti na osnovu razgovora sa ljudima. Ovaj pokret se širi. Ako prevlada stav da se treba organizovati kao politička stranka, registrovaćemo je kao političku stranku sa 10.000 potpisa – poručuje Jovanović.

Miljana Jovanović je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina bila jedno od prepoznatljivih lica pokreta Otpor. Danas je članica udruženja Srbija 21, koje je najavilo da će zajedno sa LSV, SMS i GDF izaći na predstojeće parlamentarne izbore pod nazivom Ujedinjena demokratska Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari