Stojiljković (FPN): Protesti i štrajkovi kulminiraju u toku kampanje jer su tada najvidljiviji 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kazao je danas da kada se dogovori ne postignu dijalogom u okviru institucija, onda protesti, štrajkovi i obustave rada kulminiraju u toku izborne kampanje, „jer su tada najvidljiviji i veće su šanse da budu ostvareni ciljevi“.

On je za Insajder televiziju rekao da to ne znači da je reč o političkim, izborno-instrumentalizovanim protestima, „kakve su obično poruke koje vlast šalje“.

Stojiljković ocenio da je iz „pat pozicije“ u slučaju poljoprivrednika moguće izaći samo kroz proces javnosti i navikavanja svake vlasti da mora ozbiljno da razgovara i uđe u okvir rasprave sa ljudima, kao i da pruži garancije za tu politiku.

Komentarišući situaciju u kojoj se nalaze radnici Pošte koji su obustavili rad, Stojiljković navodi da imaju pravo da budu u obustavi sve dok smatraju da ima elemenata da ono što traže i dobiju.

„Ova dodatna igra služi za to da se, recimo, sa nekom listom zahteva, gde se delimično usvaja protestni radnički zahtev, ispunjava i tako slabi ta energija protesta. Pamtim situaciju i u prethodnim štrajkovima u Pošti da su sindikati ulazili u proteste i zahteve, a da su se volšebno pojavljivale grupe radnika koje su išle recimo prvo da pregovaraju u ministarstvo policije, a da onda uđu u ovu strukturu pregovaranja“, ocenio je on.

Stojiljković je rekao i da pravo na proteste i štrajk garantuju i Ustav i zakoni, ali da predstavnici vlasti zahteve odbacuju kao politički motivisane.

„Iz njihovog ugla to može da izgleda kao politizacija, ali to ne sme umanjiti značaj zahteva. Radnici mogu da budu pripadnici bilo koje stranke, ali kada se pobune to rade jer im je to pravo omogućeno po Ustavu i zakonima“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari