Branimir Kuzmanović (DS): Na Vračaru zapisnici promenjeni tokom noći, kao u Nišu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Branimir Kuzmanović iz Demokratske stranke (DS) izjavio je da je posle izbora situacija u beogradskoj opštini Vračar slična kao u Nišu, ističući da su zapisnici promenjeni i da će biti uloženi prigovori za tri biračka mesta.

“Na Vračaru je slično kao u Nišu. Situacija je ista sa lažnim manjinskim listama koje su dobile lažne potpise… a onda je u izbornoj noći dodato još osam glasova jednoj listi, onoliko koliko je bilo dovoljno da preskoči 28. odbornika liste ‘Biramo Vračar’. Prvi rezultati su govorili da imamo 28, a sada ispada da imamo 27 odbornika. Uložićemo prigovore za tri biračka mesta jer se lepo vide nevažeći glasački listići na kojima je drugom hemijskom zaokružen broj, dakle ispada da imaju onoliko koliko im je falilo”, rekao je Branimir Kuzmanović za N1.

Opštinska izborna komisija Vračar demantuje te navode i navodi da je na biračkom mestu 59 članica koalicije “Biramo Vračar” izabrala predsednika biračkog odbora koji je potpisao i pre toga sastavio zapisnik.

“Jesu potpisali sporne zapisnike, jer nisu tada bili sporni. Oni su izmenjeni kasnije, tokom noći… To će na kraju ići na sud jer mi imamo i svedoke za neke od tih radnji”, naveo je Kuzmanović.

On je dodao da sve to pokazuje da Srpska napredna stranka nije spremna za demokratske izbore.

“Oni se plaše naprsline u sistemu. Npr. pobeda u Nišu bi značila promene u Srbiji”, ocenio je Kuzmanović.

Problem i lažne manjinske liste

On je kazao da ozbiljan problem predstavljaju i lažne manjinske liste koje su se pojavile u Kragujevcu, Nišu, Vračaru i Novom Beogradu.

“Manjinske stranke su po zakonu favorizovane… To je dobro za manjine tamo gde postoje… Npr. da slovačka manjina dobije predstavnika u parlamentu u nekom manjem gradu. Ali ovde je sve lažno, vi vidite ljude koji su čas Slovaci, čas Rusi, čas Makedonci i oni donose većinu SNS-u tamo gde ne može da pobedi kao npr. na Vračaru“, ističe sagovornik N1.

Opozicija bi mogla da oformi vlast na Vračaru

Kuzmanović veruje da bi opozicija mogla da oformi vlast na Vračaru da su rezultati ostali onakvi kakvi su bili.

“Verujem da bi to bilo moguće. Razgovarali bismo sa predstavnicima Narodne stranke i pokreta Dosta je bilo“, rekao je predstavnik DS.

Iz Narodne stranke su, međutim, poručili da nisu raspoloženi za tako nešto i da koalicija “Biramo Vračar” pričom o falsifikovanju pokušava da opravda neuspeh na Vračaru.

„Nisam siguran, to se zna tek kad se uđe u pregovore, svi povećavaju svoj ulog tako što pričaju svašta… Mislim da su lideri opozicije kažnjeni od strane birača jer nisu uspeli da očuvaju jedinstvo. Da bi se pobedila SNS, potrebno je jedinstvo… Potrebna je jedna stranka koja ima dobru organizaciju”, naveo je za N1 Branimir Kuzmanović iz Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari