Ako Đilas dobije potvrdan odgovor od Vučića, novi beogradski izbori najranije za tri meseca 1foto: FoNet/Božana Pavlica; Danas/T. Đorđević

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas gostujući na Njuzmaks Adria naveo je da mu je na sastanku održanom početkom nedelje predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić kao mesec za održavanje eventualnih ponovljenih beogradskih izbora spomenuo decembar i mart, dok naš list nezvanično saznaje da je navodno predlog predsednika SSP bio septembar.

S druge strane politikolog Boban Stojanović navodi za naš list da, ako bi Vučić dao potvrdan odgovor na Đilasov zahtev, ponovljeni izbori za beogradsku Skupštinu bi najranije mogli biti održani za tri meseca.

„Prema datumima i rokovima izbori bi morali da budu najkasnije šest meseci od proglašenja konačnih rezultata. Što bi značilo kraj oktobra najkasnije uz pretpostavku da će se do kraja meseca proglasiti konačni rezultati“, kaže Stojanović.

Stojanović kaže da bi izbori najranije mogli da budu za oko tri meseca, tako da u zavisnosti od brzine konstituisanja Skupštine grada i brzine raspisivanja lokalnih izbora zavisi da li će oni biti između avgusta i oktobra.

„Mart kao termin bi značio da će neko u međivremenu formirati vlast, pa nekim dogovorom tu vlast prekinuti (gradonačelnik podneti ostavku i kasnije ćese raspustiti Skupština grada). Ako nema većine u gradu, onda izbori moraju biti do kraja oktobra (otprilike ako se rezultati proglase do kraja aprila)“, kaže Stojanović i dodaje da ako ima većine, onda mogu da raspišu kad god žele, a i ne moraju do isteka mandata odbornicima 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari