Biljana StojkovicFoto: FoNet/ Milica Vuckovic

„Jako mi je važno da se demontira partijska država. To je prva stvar o kojoj razmišljam jer predsednik mora da vodi računa o pravu i pravdi i o zaštiti Ustava. Mi danas to nemamo. Ovo je partijska država gde jedna partija poseduje institucije, budžet, državnu imovinu i na čelu te partije je dan čovek koji je suveren, iako je ovo republika Srbija“, istakla je Biljana Stojković, predsednička kandidatkinja ispred koalicije „Moramo“ gostujući u predizbornom programu na TV Pink.

Profesorka Beogradskog univerziteta i aktivistkinja čije će se ime 3. aprila na glasačkom listiću naći iza broja 2. na TV Pink je dobila termin za predstavljanje tokom koga je naglasila da će se ona, kao predsednica Srbije, boriti za prava svih građana – na prvom mestu „malog“ čoveka, za solidarnost i individualnu odgovornost kao i izgradnju institucija, nasuprot današnje slike partijske države.

– Ono što mi nismo shvatali kao najvažnije je individulana odgovornost. To znači da, ukoliko je neko svestan da ga ne štiti partijska knjižica, neće se uhvatiti poslova za koje nije kompetentan. Koalicija Moramo su aktivisti koji se brinu za građane, to je od presudne važnosti jer mi znamo šta su problemi, znamo da građani nemaju moć, ne mogu da ostvare svoja prava, zato je važno da mi sa ulica konačno uđemo u Parlament i institucije sistema i na taj način predupredimo sve nevolje iza partijske države – rekla je Stojković.

Po pitanju spoljne politike, kandidatkinja koalicije Moramo rekla je da bi se ona kao predsednica zalagala da centralni stub spoljne politike bude – region.

–  Dobri susedski odnosi su od presudne važnosti, to zna svaka ozbiljna država a mi radimo suprotno. Ovde se podižu nacionalističke tenzije, posebno pred izbore, jer se na tome dobijaju izbori. To tera ljude da se izjašnjavaju spram emocija a ne racia. Jedino je politička elita ta koja pravi problem u susedskim odnosima, njima odgoovara nacionalistička retorika i mržnja jer se na taj način održavaju na vlasti – naglasila je ona.

U spoljnim odnosima na globalnom nivou, apsolutni prioritet koalicije Moramo je da „nužno najkraćim putem idemo u EU“, rekla je Stojković.

Po pitanju unutrašnje politike, ona se izjasnila za ljudska prava i demokratiju kao aposlutne prioritete, uz stavljanje foksusa na „malog“ čoveka.

– Naša unutrašnja politika se zasniva na jačanju institucija, pre svega da pravosuđe – sudovi i tužilaštva, apsolutno nemaju dodira sa politikom – navela je Stojaković.

U srcu ekonomskog programa koji iznosi Stojković i zastupa koalicija koja nju kandiduje je „solidarnost“ kao i „privreda koja izgleda drugačije nego danas – ona je zelena i ekološka“, navela je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari