Cesid objavio konačne projekcije rezultata na parlamentarnim i predsedničkim izborima 1Izbori u Užicu Foto: Ana Milošević/Danas

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavio je na svom Tviter nalogu konačne projekcije rezultata sa predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Prema njihovim podacima, koalicija „Zajedno možemo sve“ osvojila je 120 mandata u narednom sazivu skupštinu, dok je lista koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbiju“ druga najmnogobrojnija sa 38 poslaničkih mandata.

Predstavnici liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ imaće 32 mandata u parlamentu, a u skupštini će se nalaziti i 15 poslanika koalicije NADA, 12 poslanika sa liste koalicije MORAMO, dok će Zavetnici i koalicija Dveri i POKS-a imati po 10 narodnih poslanika.

Od manjinskih lista su, kako pokazuju podaci CeSID-a cenzus prešli Savez vojvođanskih Mađara koji će imati šest poslanika, Muftijin amanet sa tri poslanika, Zajedno za Vojvodinu sa dva mandata, kao i SDA Sandžaka i Koalicija Albanaca Doline koje će u narednom sazivu Skupštine predstavljati po jedan narodni poslanik.

Predsednički izbori: Vučić osvojio 58,5 odsto glasova

Aleksandar Vučić je, prema podacima CeSID-a na predsedničkim izborima osvojio apsolutnu većinu sa 58,5 odsto glasova, te je ostvario pobedu u prvom krugu izbora.

Jedini koji je osvojio dvocifren procenat glasova jeste Zdravko Ponoš sa 18,3 odsto, Miloš Jovanović je osvojio 6 odsto glasova, a za Boška Obradovića i Milicu Đurđević Stamenkovski je glasalo po 4,4 odsto birača .

Biljana Stojković je, prema projekcijama CeSID-a osvojila 3,3 odsto glasova, Branka Stamenković 2,1, a Miša Vacić 0,9 odsto.

Najveća izlaznost u proteklih šest godina

Podaci Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazuju da je na jučerašnje izbore izašlo 58,6 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Taj procenat je znatno veći nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, kada je deo opozicije bojkotovao izbore, te je i izlaznost bila niža a svoje biračko pravo iskoristilo je 48,93 odsto birača.

Izlaznost na jučerašnjim izborima bila je veća i od izbora 2016. godine, pošto je te godine glasalo 56,4 odsto građana upisanih u birački spisak.

Kako je CeSID naveo na svom Tviter nalogu, projekcija ne uključuje Kosovo i Metohiju, zavode za izvršenje krivičnih sankcija i dijasporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari