Direktor agencije Faktor plus o rejtinzima uoči izbora: Opozicija se nije prilagodila aktuelnoj krizi, njene teme trenutno ne zanimaju građane 1Opozicija, foto: Medija centar

Rat u Ukrajini je gurnuo teme koje je opozicija planirala da plasira u predizbornoj kampanji u drugi plan. Naime, sve predizborne teme, generalno, zapale su u drugi plan. Građani su fokusirani na ono što se dešava u Ukrajini. Bez obzira što je Ukrajina daleko, ipak se događanja tamo tiču svih nas – kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja – Faktor plus.

Sagovornik Danasa je u odgovoru na pitanje kako se „iznenadna“ aktuelna svetska, ratom određena kriza, odrazila na učesnike u izbornom procesu rekao da se „vlast, ipak, bolje prilagodila“.

– Najbolji primer kao dokaz onoga što tvrdim su ekološke teme koje su bile na vrhu liste o kojima se priča. Pogledajte samo izveštavanja u medijima pa ćete videti koliko se o ekologiji govorilo u bilo kakvom kontekstu. A, sada niko ne spominje te ekološke probleme. Za opoziciju je naročit problem to što je potpuno pasivizirana ta predizborna tenzija i atmosfera – kaže Vladimir Pejić.

Usled globalne nestabilnosti, dodaje on, građani se manje opredeljuju za promene jer, kako kaže, teže ka stabilnosti i teže se odlučuju da se menjaju postojeće stvari.

vladimir pejic foto medija centar
foto medija centar

Direktor faktor plus, međutim, napominje i perspektivu koja ne odgovara vlastima.

– U odnosu na vlast su ispostavljeni zahtevi da bi se trebalo opredeliti za jednu stranu. Dakle, između onoga što je interes zemlje i onoga što očekuju Zapad ili Rusija. A, najveći broj građana ovde nema intenciju da ulazi u sukob i suprotna stanovišta u vezi sa Ruskom Federacijom – kaže Vladimir Pejić.

Izbalansirati između toga je teško, smatra on.

Međutim, ističe, takođe, da je vlast više u prednosti u trenutnoj situaciji, kada je reč o odnošenju prema ovoj temi u izbornoj kampanji.

– Opozicija bi morala da učini prilike manje lošijim za sebe, a tu mislim pre svega na to da moraju da imaju stav u odnosu na ovo što se događa u Ukrajini, kakav god da je taj stav. Kao i da kritikuju vlast u vezi sa potezima koje povlači u odnosu na tu krizu – zaključuje Vladimir Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari