Jovanović: Treba utvrditi koje su nepravilnosti bile na izborima 1Foto: FoNet/Branko Vučković

„Vlast u Beogradu će se rešavati u paketu sa parlamentarnom većinom“, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović, gostujući na N1.

Prema njegovim rečima ne bi bilo dobro rešenje da se u celom Beogradu ponove izbori zbog prijavljenih nepravilnosti.

„Bilo bi dobro da se precizno utvrdi rezultat gde smo, pa da se vidi da li ima prigovora i koji su. Čuli smo da je bio veliki broj prigovora i da je uočen veliki broj nepravilnosti. To podiže temperaturu u javnosti, a ne vidimo koje su to nepravilnosti“, rekao je Jovanović.

On je istakao da je važno da se kaže koje su to nepravilnosti zato što sve nepravilnosti ne vode do poništavanja izbora. Ima onih koje su lakše i otklonjive i onih koje su nedopustive i zbog kojih se moraju poništiti izbori, a nekada zahtevaju i sankcionisanje onih koji su to učinili.

„Važno je da se to preseče. Ne vidim da je dobro da idemo na ponovne izbore“, rekao je Jovanović i dodao da kada se budu objavili konačni rezultati u Beogradu može da se desi da bude pola-pola.

Procedura bi, prema njegovim rečima, bila da se izbori ponište na određenom broju biračkih mesta, a onda da se ide na konstituisanje skupštine. U slučaju pola-pola rezultata daje se političkim akterima da iznađu neko rešenje. Tako može da se dogodi da ne može da se izabere gradonačelnik i da se ide na nove izbore, a možda će, kako dodaje, politički akteri zaključiti da bi bilo dobro da formiraju neku vlast, pa da se ona tehnički oroči na šest meseci, ili dve godine, da grad funkcioniše, pa da se onda ide na izbore.

On podseća da smo tokom izborne noći najmanje imali rezultate o gradskim izborima i da je donekle to bilo očekivano budući da su bila tri izbora u danu, da je u Beogradu bio povećan izlazak birača, da su mnogi glasali i posle 20 časova, kao i da je bilo produženog glasanja za grad, pa smo tu „sada ostali u nekoj neizvesnosti“.

„Važno je da se oko toga ne podižu tenzije, već da birački odbori i lokalne izborne komisije dobro urade svoj posao, sa što manje grešaka, a neke greške su već uočene i da se poštuje procedura“, naglasio je Jovanović.

Dodao je i da je možda u javnosti ostalo nedovoljno objašnjeno da je promenjena procedura utvrđivanja rezultata glasanja, da je uvedeno novo telo – lokalna izborna komisija, koje radi mnoge poslove koje je radio RIK.

Na pitanje zašto je glasove na izborima za Beograd tako teško prebrojati, kaže da teško da može da nađe objašnjenje za to da do danas nemamo prebrojanih tih 120 biračkih mesta.

„Čuli smo saopštenje da su zapisnici stigli u GIK, da se sada radi obrada i da će biti uneto u sistem i da se zna da će biti ponavljanja na nekim mestima. Beograd je veliki, skoro četvrtina biračkog tela, ali ipak je najorganizovaniji, sve stranke su tu, dobro utrenirani ljudi. U vreme IT tehnologije zaista bi trebalo urediti proces da brže saznamo rezulate“, naglasio je Jovanović.

On ističe da bi jedino opravdanje za to bilo što su rezultati „vrlo blizu“ i što bi brzo objavljivanje rezultata moglo da izazove pometnju kod nekih birača, kod nekih izbornih aktera, da izazove sumnje da nešto nije dobro urađeno.

„Ako smo do sada čekali, hajde da se strpimo, da dobijemo i te rezultate, ali da oni budu saopšteni na takav način da budu transparentni“, rekao je Jovanović.

On je ukazao i na činjenicu da postoji mogućnost lokalnih izbornih komisija, u ovom slučaju GIK-a, da kada ne može da utvrdi, odmah poništi rezutate i naloži novo glasanje.

Povodom prognoza oko sastava nove Vlade, on kaže da ih je teško iznositi i da ako posmatramo kako su formirane vlade u prethodnom periodu znamo da je „Vučić voleo da drži u neizvesnosti, da je dugo vlada građena, a da smo dobijali očekivane i izvesne koalicije“.

„Matematički posmatrano stvar je jasna – koalicija okupljena oko SNS i SPS imaju većinu, a vladu su podržavale i SVM i stranka pokojnog Muamera Zukorlića“, rekao je Jovanović.

Druga stvar je politička – da li će većinska stranka SNS videti političke razloge da pravi neku drugu većinu, navodi profesor.

„Svakako da je nož i pogača u rukama Aleksandra Vučića kao predsednika SNS, on će trasirati politiku koju želi da vodi njegova stranka, a možda je to drugačija politika od prethodne“, istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari