"KFOR da pojača snage i patrole na Kosovu u narednih 20 dana kako bi se izbegli sukobi" (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević apelovao je na KFOR da pojača svoje snage i patrole na obodima srpskih sredina na Kosovu i Metohiji u narednih 20 dana, kako bi se sprečili eventualni sukobi, izazvani trenutnom bezbednosnom krizom koja je na kritičnom nivou, na konferenciji održanoj u Kosovskoj Mitrovici,

Takođe, on je apelovao i na Prištinu da se uzdrži od akcija Kosovskih specijalnih jedinica u srpskim sredinama, jer bi upravo jedna takva akcija mogla da bude inicijalna kapisla za incidente širih razmera.

Srpski opstanak osuđuje odluku Vlade Aljbina Kurtija kojom se zabranjuju srpski izbori na Kosovu, napomenuvši da sa žaljenjem gledaju na to da će izbori prvi put biti održani van Kosova i Metohije, u opštinama centralne Srbije.

Arsenijević podsetio je da su kao inicijativa, bez odgovara sa druge strane, apelovali i da se referendum održi na KiM, kao i da su nakon referenduma tražili od Beograda i Prištine da se problem održavanja izbora na KiM reši što pre, kako ne bi došlo do rešavanja u minut do 12.

“Otišli smo isped Vlade Kosova, zatražili sastanak sa predsedniko Vlade Kosova i ministrom Goranom Rakićem, ali nismo naišli na razumevanje. Čini se da nikom nije odgovaralo da se problem blagovremeno reši, već da se stvori politički kriza koja će odgovarati svima“, navodi Arsenijević.

Dodao je da kao inicijativa zauzimaju neutralan stav o izborima, ali i da građane pozivaju da na izbore izađu.

Pozvao je i da se formiraju neutralni punktovi u svim srpskim sredinama na kojima bi građani mogli da se prijave za prevoz do opštinama u kojima se glasa, kako se prevoz ne bi organizovao samo za koji se obavežu da će glasati za SNS.

Prevoz za građane treba da organizuju, smatra, osim privremenih organa, insitucije koje su navele srpski narod na put koji se može smatrati putem odlaska srpskog naroda pod krilaticom „Dogodine u Raški“.

Smatra da izlaskom na izbore u centralnoj Srbiji se daje legitimitet ukidanju osnovnih ljudskih prava građanima Srbije, ali građane ipak poziva da, po svojoj savesti, glasaju na njima i iskoriste svoje prave. Upitan hoće li on glasati odgovora da hoće, ako uspe da se organizuje da otputuje do neke od opština gde je glasanje omogućeno.

On je i izrazio podršku građanima iz Vrbovca, opština VItina, koji mesecima protestvuju ispred privremenog organa, gde po njihovim tvrdnjama 80 ljudima se vodi kao zaposleno, a samo petoro dolazi na posao, za šta su im pokazali snimke, a koje su on i aktivisti Srpskog opstanka obišli dan ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari