Ko su kandidati na izbornim listama opozicije: Od Dobrice Veselinovića do Marije Lukić 1Foto: Strahinja_Ristic / BETAPHOTO-IF-Grupa

Dok je koalicija „Moramo“ prva formirala liste i predstavila kandidate za funkcije posle izbora, sa naglaskom na one koji će se naći u izboru za beogradske odbornike, „Ujedinjena Srbija“ u istakla je u prvi plan imena koja će nositi liste – Mariniku Tepić, Vladetu Jankovića i Zdravka Ponoša, kao i nestranačke kandidate za narodne poslanike.

Preostali deo „proevropske“ opozicije – Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Nova stranka, tek su potvrdili učešće na parlamentarnim izborima nakon ujedinjenja SDS sa Demokratama Srbije, te će se formiranje lista u ovom bloku nešto kasnije odvijati u odnosu na ostatak opozicije.

Na desnom spektru opozicije – u koaliciji NADA, Srpskoj stranci Zavetnici i patriotskom bloku oko Dveri, za sada se najviše govori o kandidatima za predsednika države, dok su nosioci lista za parlamentarne i beogradske izbore manje isticani.

Pod imenom „Ujedinjena Srbija“ na izborima će se kao najistaknutiji pojaviti Marinika Tepić, potpredsednica SSP i prva na parlamentarnoj listi, profesor BU u penziji Vladeta Janković biće prvi na listi za odbornike Skupštine Beograda i kandidat za gradonačelnika, dok će general i član NS Zdravko Ponoš biti predsednički kandidat ove koalicije.

Na listi predloga budućih narodnih poslanika „Ujedinjene Srbije“ biće zastupljene, kako je više puta isticano, ugledne nestranačke ličnosti kao što su aktivistkinja Marija Lukić iz Brusa i novinar Milan Jovanović iz Grocke, kao i Profesor FON-a Vladimir Obradović, psiholog Žarko Trebješanin i istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović. Nestranačkim ličnostima trebalo bi da pripadne deset mesta u prvih 30, kako se ranije pisalo.

U vrhu parlamentarne liste biće i funkcioneri stranaka ove koalicije – Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ali predsednici SSP i NS – Dragan Đilas i Vuk Jeremić neće sedeti u skupštinskim klupama, kako se ranije navodilo u medijima.

Dok će Đilas verovatno zauzeti neko od mesta na listi, ali između 70. i 75 pozicije, kako je pisao portal Nova.rs, Vuk Jeremić rekao je da će se baviti jačanjem stranke. Oni će vodeća mesta u parlamentu prepustiti drugim stranačkim kolegama.

Na beogradskom nivou, osim Vladete Jankovića, centralne pozicije u kampanji i na izbornoj listi zauzeće i predsednici beogradskih odbora koalicionih partnera – Mila Popović ispred SSP, Marina Lipovac Tanasković ispred NS, Branimir Kuzmanović iz DS…

Koalicija „Moramo“ čije će izborne liste popuniti kandidati Ne davimo Beograd, građanske platforme Akcija i Ekološkog ustanka, među prvima je izašla sa imenima i formatom nastupa na izborima – od nosilaca listi što su Nebojša Zelenović za parlamentarne i Dobrica Veselinović za beogradske izbore, do punog spiska ljudi koji se kandiduju što je predstavio Ne davimo Beograd.

Ne davimo Beograd jedina je organizacija koja je do sada predstavila kompletan spisak imena i biografije njihovih kandidata za republičke i beogradske izbore. Najviše imena iz NDBG biće, naravno na listi za odbornike Beograda. Sa Dobricom Veselinovićem kao nosiocem liste „Moramo“ u Beogradu i njihovim kandidatom za gradonačelnika, na ovom spisku naći će se još 90 članova NDBG. Većina njih je i  ranije bila zapažena po aktivizmu u glavnom gradu, kao što su Natalija Simović, Radomir Lazović, Robert Kozma, Natalija Stojmenović…

Nosilac republičke liste „Moramo“ biće Nebojša Zelenović, a prvi među kandidatima za narodne poslanike ove koalicije biće Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na desnici gužva predsedničkih kandidata

Među strankama desne orjentacije koje će nastupati na predsedničkim izborima samostalno – kao što su to najavili Zavetnici, u „patriotskom bloku“ kao što to čine Dveri ili u koaliciji kao što idu DSS i POKS u okviru koalicije „NADA“, najviše se do sada govorilo o predsedničkim kandidatima, a manje o republičkim i gradskim listama.

„NADA“ je prva izašla sa najavom da će lider DSS Miloš Jovanović ući u predsedničku trku, ubrzo je to učinio i Boško Obradović kao kandidat patriotskog bloka oko Dveri, a nedavno je i Milica Đurđević ispred Zavetnika najavila svoju predsedničku kandidaturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari