Lutovac (DS): Srbija ne bi ukinula neutralni status ako bi osudila agresiju Rusije   1foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Demokratske stranke i član koalicione izborne liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zoran Lutovac izjavio je da Srbija ne bi ukinula svoj neutralni status ako bi osudila agresiju Rusije i solidarisala se sa ukrajinskim narodom.

U debatnoj emisiji Reč na reč na Radio-televiziji Srbije, Lutovac je rekao da je Srbija zemlja koja je bila bombardovana i trpela sankcije te da zato treba osuditi agresiju i uvesti sankcije samo direktno odgovornima za rat.

On je kazao da ne očekuje veći priliv izbeglica iz Ukrajine jer oni nemaju poverenje u Srbiju zato što nije osudila delovanje Rusije.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Vladimir Đukanović izjavio je da Srbija ne sme da se svrstava ni na jednu stranu u invaziji Rusije na Ukrajinu jer bi to moglo da ima „katastrofalne posledice“.

Đukanović je kazao da Srbija treba „ljubomorno“ da čuva neutralnost, ali i da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Kandidat za predsednika Srbije ispred koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da Srbija ne treba da uputi nikakvu osudu invazije Rusije na Ukrajinu, niti da uvodi sankcije toj zemlji.

„To bi bilo kontraproduktivno i protivno našem nacionalnom interesu“, rekao je Jovanović i dodao da Srbija mora da poštuje medjunarodno pravo.

Jovanović je kazao da je Rusija „verni savezik“ Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i da pomaže u očuvanju Kosova i Metohije.

Govoreći o ukrajinskim izbeglicama, on je naveo da je to posledica svakog rata, ali je ocenio da je odgovornost za ovaj rat na zapadnim zemljama.

„Rusija je decenijama saterana u zid. Obećano joj je devedsetih da se NATO neće širiti na istok, a 30 godina kasnije došli su na granicu Rusije. Očigledno da je Vladimir Putin ocenio da su vitalni interesi u pitanju“, dodao je on.

Nosilac izborne liste „Suverenisti“ Saša Radulović izjavio je da Srbija treba da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne treba da se meša u stvari na koje ne može da utiče.

Radulović je ocenio da su Ukrajinci žrtve svojih političara, a da je invazija Rusije na Ukrajinu zapravo sukob pakta NATO i Rusije za geopolitičku prevlast

„Nažalost, političari u Ukrajini su predali suverenost zemlje u ruke pakta NATO i time od svojih gradjana napravili topovsko meso za razračunavanje“, rekao je Radulović.

Nosilac liste „Srpske stranke Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je pakt NATO želeo da uvuče Ukrajinu u sukob kako bi Rusiju opkolili, kao što je to bila namera Napoleona i Hitlera.

Đurđević Stamenkovski je ocenila da spoljna politika Srbije mora da bude bazirana isključivo na svojim interesima i domaćim potrebama.

Funckionerka Socijalističke partije Srbije (SPS) sa izborne liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ Snežana Paunović izjavila je da su Ukrajinci žrtva „svoje neodgovorne vlasti“ i da stradaju u intevenciji Rusije „koja je bila nužna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari