Milivojević: Dačićeva stranka pobednik izbora; Stojanović: Vučić platio cenu svog egzibicionizma 1Foto: N1

Vučić će gledati da izbegne da predsednik SPS Ivica Dačić bude „bitni igrač“ u novoj vlasti, smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević, dodavši da je SNS izgubio parlamentarne izbore jer ne mogu da samostalno formiraju vlast, dok je pobednik ovih izbora upravo Dačićeva stranka.

Politikolog Boban Stojanović rekao je da Vučić platio cenu svog egzibicionizma sa smanjenjem cenzusa na tri odsto zbog bojkota, jer da je cenzus ostao pet odsto SNS i SPS bi imali lagodnu većinu u Beogradu, a umesto 120 bi imali 140 poslanika, ocenio je Stojanović.

„Ja čak razmišljam da će prvi naredni korak Skupštine kada bude konstituisana vraćanje cenzusa na pet odsto“, rekao je Stojanović i dodao da je opozicija u poziciji za koju niko nije mogao da zamisli da će se desiti – da desne i leve opcije prvi put razgovaraju tek nakon izbora, iako je svima bilo jasno da je nemoguće bilo zamisliti da bilo ko od njih vlast u Beogradu može da formira bez onih sa druge strane političkog spektra.

On je takođe rekao da je očigledno da Ujedinjeni za pobedu Beograda više ne postoje, da su sve opcije iz te koalicije otišle na svoju stranu, te da ni Draganu Đilasu ne odgovaraju novi izbori u Beogradu.

Milivojević se složio sa tom tezom, upitavši i zašto se sada ne bi razgovaralo sa Dačićem, jer Vučić izbegavajući Dačića želi da pošalje poruku građanima da je bliže uvođenju sankcija Rusiji.

„Poruka koja se poslala iz štaba Vučića da se sa Đilasom i koalicijom Moramo može razgovarati čak i kada je reč o formiranju nove republičke Vlade a ne samo grada Beograd. Građani su većinom glasali protiv sankcija Rusiji, šta ja mislim o tome je nebitno. Dve trećine glasača za SNS, svi glasači SPS, svi glasači desnice i dobar deo glasača Ujedinjenih za pobedu Srbije, tamo je i Narodna stranka Vuka Jeremića“, naveo je Milivojević.

Rekao je da se ne može bežati od tih velikih krunskih tema, poput sankcija, 0d onoga što je poruka građana – a to je skoro nepodeljena podrška opciji protiv sankcija Rusiji.

„Moja poruka opoziciji je zato da se razgovara sa Dačićem“, rekao je Milivojević, koji je tokom izborne večeri rekao da opozicija treba da zove vođu socijalista.

Đilasov poziv na sastanak Vučiću dok se još Gradska izborna komisija nije oglasila o prigovorima i dok još nisu krenili procesi pred Ustavnim sudom ocenio je kao nefer prema opozicionim parnterima, dok je Stojanović rekao da mu taj formalizam ne predstavlja problem, ali da sastanak u kom Đilas ne predstavlja celu opoziciju i svoju koaliciju, kaže da ništa ne znači.

„Dijalog bi bio u ovoj varijanti gde bi čovek koji razgovara sa Vučićem bio izaslanik svih, ovako nije izaslanik ni koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda. Ostavljam mali prostor da zaista nešto može da izađe iz stoga, ali ne znam šta može da bude tema tog razgovora, osim da Đilas izađe sa zahtevom da Vučić kupuje odbornike u Beogradu i da tako formira vlast, već da se ide na nove izbore. Đilas je izgubio mnogo u ovih par dana, izbori da budu do kraja avgusta, on će biti najveći gubitnik u odnosu na ove izbore, upravo zbog ovakvog ponašanja“, naveo je Stojanović i rekao da „zaista ne zna šta rade“.

Milivojević je upitao da li su Đilas i Vučić zajedno Upravni sud, i zašto na sastanak ide neko ko se u Beogradu nije kandidovao ni za šta ozbiljno. Rekao je i da je opasno što predsednik SSP-a legitimiše pobedu „nekakvog SNS-a“ na parlamentarnim izborima, koji nije ni učestvovao na izborima, već je učestvovao Aleksandar Vučić koji je pobedio, a SNS je pobedu odneo jedino uz SPS.

„Zašto se opozicija sve vreme fokusira samo na Beograd, i zaboravlja Srbiju? Zašto nijedan ozbiljan prigovor na izbore u Srbiji nismo videli, zašto opozicija u paketu ne postavlja i to pitanje? Ako Đilas to pitanje podrži večeras i izađe sa nekim dogovorom, retroaktivno ću podržati sastanak. Opozicija je mene napala dan uoči izbora jer sam ja rekao da su loše organizovali kontrolu izbornog procesa. Rekli su 23 hiljade kontrolora imaju samo Ujedinjeni za pobedu Srbije, gde su ti kontrolori na jugu Srbije, gde su za Srbe sa Kosova, oni nisu Beograd uspeli da valjano iskontrolišu, a kamoli čitavu Srbiju“, rekao je Milivojević.

Milivojević i naveo da ne veruje da će doći od formiranja tehničke Vlade na nivou republike i privremene uprave na nivou Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari