''Od teologije do politike'': Miroljub Petrović najavio izlazak na izbore 1''Miroljub Petrović u Hit Tvitu'' Foto: Printscreen/YouTube/RTV PINK Official

Izlazak na parlamentarne izbore najavio je i Miroljub Petrović, po obrazovanju geolog, publicista, samozvani doktor medicine, zagovornik teorije kreacionizma i vraćanja teokratije.

Osnovao je i grupu građana „Dr Miroljub Petrović – Da se zna red“, sa kojom izlazi na izbore. On je u podkastu „Dijalog“ nagovestio, a u obraćanju na svom Jutjub kanalu ozvaničio svoju nameru da izađe na parlamentarne izbore zakazane za 3. april.

Građane Petrović poziva da mu poštom šalju overene izjave podrške njegovoj grupi građana, a napominje da će svima koji pošalju biti refundirano po 40 dinara, koliko košta overa potpisa i štampanje papira. Kao glavni cilj ističe borbu za moral i “uvođenje dobrih zakona“. Uz pomoć, kako kaže, prijatelja i saradnika sakupio je 3500 evra za izbore.

Pored tog novca, poziva pristalice da mu dodatan novac doniraju. Mejl adresa za donacije preko PejPal servisa je mejl adresa podkasta “Dijalog“, na kom je Petrović prvi put i govorio o kandidaturi. Autor tog podkasta, Vladimir Trifunović, u tekstu u opisu Petrovićevog video obraćanja, je naznačen kao osoba kojoj građani treba da se jave za sva pitanja oko sakupljanja potpisa.

Društvenim mrežama je kružio plakat sa natpisom Petrovićeve grupe građana i amblemom njegovog udruženja građana “Teološki pokret“, kao i pozivom za donacije i pre nego što je Petrović kandidaturu ozvaničio.

''Od teologije do politike'': Miroljub Petrović najavio izlazak na izbore 2
foto: Printscreen

Idu samo na parlamentarne izbore jer se u Skupštini donose zakoni i “kroji sudbina i Beograda i Niša i svakog sela u Srbiji“, kaže u video obraćanju Petrović.

Široj je javnosti postao poznat kao gost produkcije Balkan Info, gde je mahom zagovarao uvođenje teokratije, vraćanje Dušanovog carstva, ali i uvođenje smrtne kazne. Kada je na Fejsbuku isečke iz emisije sa Balkan Info, na Fejsbuku podelila stranica fanova emisije “KCN Sport“ Dejana Anđusa – “Živomanija Anđusizam i Ludovanizam“, Miroljub je postao svojevrsna zvezda Interneta.

Na kanalu pomenute produkcije više ne gostuje, kako je ranije navodio Teša Tešanović, novinar Balkan Info, jer je Petroviću smetalo što zovu u emisiju goste koji kritikuju Aleksandra Vučića.

“Svaka vlast je od Boga“ – od teologije do politike, od Balkan Info do HitTvita

Petrović, po veroispovesti mesijanski Jevrejin, svoju versku pripadnost dugo je u javnim istupima krio, želeći očito tako da sebi privuče vernike SPC, kako bi im onda propovedao svoju priču o zemlji staroj samo 10.000 godina, nastanku sveta za 6 dana, što predstavlja bukvalno tumačenje Biblije, nadmoć Strarog nad Novim Zavetom, sve ono nesvojstveno pravoslavlju.

U narednim emisijama Petrović se nije ustručavao i da govori o politici, te je podržavao crnogorskog političara Marka Milačića, predsednika Prave Crne Gore, kao i predsednika Dveri Boška Obradovića, nazivao ih “britkim sabljama“, ali im savetovao da budu uz vlast kako bi se izborili za svoje vrednosti, da bi par godina nakon toga vređao predsednika Dveri.

Iako ponosan na svoje poreklo iz plemena Kuči, toliko da je isticao kako je direktni potomak kučkog vojvode Bukonje i junaka Skenderbega, Petrović je podržavao Mila Đukanovića za vreme litija u Crnoj Gori i napadao blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, isto onako kako su to radili režimski tabloidi.

Kao autentični tumač Starog zaveta, Petrović je isticao biblijsku misao da je svaka vlast od Boga. To bi značilo da protiv vlasti ne treba ići, isticao je Petrović u svom iskrivljenom, dnevnom politikom inspirisanom, tumačenju.

Petrović je verovatno zbog toga rado je viđen gost režimskih televizija, gde takođe širi sebi svojstvene štetne teorije. Nedavno je na HitTvitu gostovao zajedno sa tada još predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem. Ranije je radio video kolumne za Jutjub kanal režimskog tabloida Informer.

Prijatelj Miše Vacića

Prijatelj je sa Mišom Vacićem, a na osnivanju Srpske desnice, čiji je Vacić predsednik, je prisustvovao – zajedno sa, do skoro narodnim poslanikom SNS, Lavom Grigorijem Pajkićem. Prijateljstvo sa Vacićem je Petrović više puta isticao.

Osnivač više Instituta i fakulteta – protivnik zvaničnog školstva

Samoproglasio se za borca protiv nemorala, tumačio istoriju, vređao i žene, novinare, kao i ostale javne ličnosti, po pravilu one kritične prema Vučićevom režimu. Borio se i protiv zvanične medicine, protivio se vakcinaciji, veličao Legiju i vređao Đinđića, širio teorije o nastanku zemlje za sedam dana, ali i „prirodnom lečenju neizlečivih bolesti“.

Kao protivnik zvaničnog školstva, Petrović je osnivač i direktor Centra za prirodnjačke studije, kao i niza onlajn neakreditovanih instituta – Instituta za prirodnu medicinu, Instituta za organsku poljoprivredu, Instituta za nacionalnu istoriju.

Primera radi – cena školarine za studije „Diplomirani lekar prirodne medicine“ na Institutu za prirodnu medicinu je 950 evra, a nakon završetka tih studija moguće je raditi sa pacijentima, uz napomenu da za upis nije potrebna završena ni osnovna ni srednja škola, navodi se na sajtu Petrovićevog instituta.

Vređao i homoseksualce, bio i vlasnik Centra u kojem ih “lečio“

Poznato je i da je bio vlasnik tzv. Centra za lečenje homoseksualizma, koji je radio bez dozvole. Te 2010. godine se povodom ovog Petrovićevog centra saopštenjem oglasilo i Ministarstvo zdravlja rekavši da Petrović nema dozvolu za obavljanje prakse.

Zbog vređanja homoseksualaca, ali i zbog nadrilekarstva, u emisiji „Intervju“ na Balkan Info Jutjub kanalu, protiv Petrovića udruženje građana “Egal” podnelo je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu 2017. godine.

Okupio oko sebe grupu sledbenika

Slavu je iskoristio i da oko sebe skup ne malu grupu sledbenika, koji su mu postavljali pitanja iz najrazličitijih oblasti na Petrovićevom forumu, ali i na nizu tribina, postavši tako njihov svojevrsni vođa. Ipak, pitanja koja su pod znak pitanja stavljala njegovu nepogrešivost i iskrenost, ovaj je geolog brisao.

U emisiji na Jutjub kanalu “Pragmatikus“ Petroviću su, putem komentara, pitanja mahom postavljali studenti i srednjoškolci.

Slučaj Slavča Petrova i Marijana Batovca

Štetnost ovog nadrilekara postajala je više no očita onog trenutka kada je u javnost istupila Biljana Jovanović, sestra od tumora na mozgu preminulog Slavča Petrova, koji se lečio po savetima samoprozvanog doktora za medicinu Miroljuba Petrovića. Miroljub mu je prepisivao prirodne tinkture i sokove, šetnju, savetovao da nikako ne ide kod lekara, tvrdila je Jovanović i navodila i da je njen brat Petroviću verovao jer je ovaj za sebe pričao da je doktor.

Zato se Petrov odlučio i da ode u Petrovićev „centar za lečenje“ gde je dan koštao 120 evra. Za svoje tvrdnje Jovanović je nudila mejl prepisku kao dokaz. Porodici Biljane Jovanović je, nakon njenih javnih istupa, upućivao pretnje. Protiv Petrovića je Jovanović podnela krivičnu prijavu.

Sudeći po izjavi Jelenke Batovac, majke Marijana Batovca, Slavčo Petrov nije jedini koji je umesto kod doktora otišao kod samozvanog doktora Petrovića. „Moj sin bio je mladić od 83 kilograma. Kada mu je dijagnostikovan rak pankreasa, kontaktirao je putem mejla Miroljuba Petrovića koji mu je predložio svoju detoks terapiju, odnosno da mesec dana pije samo njegove tinkture i sokove.

Marijan se strogo držao te terapije. Nakon 40 dana smršao je 20 kilograma“, izjavila je Batovac medijima. Njen sin je preminuo u martu 2018. godine.

Hteo da ruši holandske brane zbog Mladića, Karadžića i Šešelja

Ipak, Petrović javnost ne skandalizuje od juče. Već oko dve decenije drži predavanja na najrazličitije teme.

Jednim od njegovih javnih istupa se bavila i holandska Nacionalna služba protiv terorizma, jer je 2012. u video snimku pretio da će srušiti holandske brane ako iz Haga ne budu pušteni Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj. Zbog toga je te godine hapšen u akciji srpskog SBPOKa.

Danas želi da izađe na izbore, a ako, kojim slučajem, skupi potpise i pređe cenzus, s obzirom na ranija Petrovićeva istupanja, Aleksandar Vučić će u njemu i njegovoj grupi građana imati sigurne partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari