Boško Obradovic, Žika Gojkovicfoto FoNet Aleksandar Barda

Srpski pokret Dveri i Pokret za obnovu kraljevine Srbije prikupili su neophodne potpise za parlamentarnu izbornu listu još u petak, ali u ovoj koaliciji kažu da će ona biti predatia Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije u ponedeljak.

Lista će se zvati Boško Obradović – Srpski pokret DVERI-POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije. Prvi na listi biće lider Dveri, a drugi predsednik POKS-a.

Prema rečima Žike Gojkovića, na listi će regioni biti ravnomerno zastupljeni.

“Bez ikakve sumnje mi ćemo napraviti dobar rezultat, jer smo mi taj treći put, put udruženih Patriotsko-monarhističkih snaga, koji je jednako udaljen od ove vlasti, kao i od svih onih organizacija koje su predstavljale prošlu vlast. Sada samo rasparčane u nekoliko uglavnom levičarskih blokova, pokušavaju da obmanu birače, potcenjivajući njihovu inteligenciju, verujući da su birači zaboravili sve ono loše što su radili, dok su bili na vlasti. Vreme je da i jedni i drugi odu u političku penziju, a da neki drugi dođu na vlast, koji nikada nisu imali tu priliku”, ističe Gojković.

Pred samu predaju izborne liste Patriotski blok napustili su neki pokreti i pojedinci i to zbog “neprincipijelnog dogovora Obradovića i Žike Gojkovića, koga smatraju “Vučućevim čovekom”. Poslednji je iz tog bloka izašao profesor Duško Kuzović, koji je bio kandidat za gradonačelnika Beograda ove koalicije. On navodi da je Žika Gojković u Patriotski blok uključen shodno odluci „Dveri“, a suprotno stavu, kako kaže, većine članica bloka.

„O snažnim vezama organizacije ‘POKS’ sa vladajućim režimom u Srbiji (protiv koga se iskreno borimo) srpski narod zna, rukovodstvo Srpskog pokreta Dveri zna, znaju saradnici u organizaciji koju predstavljam, kao što zna i moja malenkost – ta činjenica se ne može ingnorisati“, naveo je Kuzović i dodao da mu je čast što je planiran za mesto kandidata za gradonačelnika Beograda, ali da nije u mogućnosti da stane pred svoje sugrađane, građane Beograda, da ih pozove i povede na aktivnosti protiv režima i da ignorišem tu nepobitnu činjenicu.“

Patriotski blok iz istih razloga prvi je napustio Državotvorni pokret Slobodana Samardžića, koji je zbog izigranog dogovora doveden u situaciju da ne neće učestvovati na predstojećim izborima, a potom je Patriotski blok napustila i Srpska sloga.

Iz Srpske sloge poručuju da su Dveri samovoljno, bez konsultacija sa članovima Patriotskog bloka, prekršile sporazum i odlučile da anuliraju sve članove koalicije i naprave zvanični koalicioni sporazum sa POKS-om, odnosno sa obe frakcijem, pocepanog POKS-a.

“A svi znamo da je POKS, deo organizovanih SNS plaćenika za izlazak na izbore. Obradović, je svojim delima i odlukama ugrozio postojanje i izlazak na izbore članova Patriotskog bloka, misleći da ako nas dovede pred svršen čin mi ćemo prihvatiti taj njegov sporazum“, ističu u Srpskoj slozi, upoređujući ga sa Vučićem.

Na pitanje da li i dalje postoji Patriotski blok, Obradović kaže da ne samo da postoji već je i dodatno osnažen POKS-om i drugim rodoljubivim i antiglobalističkim organizacijama koje svakoodnevno pristupaju.

Upitan da li je prekršio koalicioni sporazum i izigrao ostale koalicione partnere u Patritskom bloku, lider Dveri kaže da to nije tačno, jer nikakav koalicioni sporazum nije ni postojao, niti je mogao postojati pre raspisivanja izbora.
„ Dveri su već mesecima stožer sabiranja patriotskih snaga, i taj naš zajednički Patriotski blok iz dana u dan je sve širi i sve jači, i predstavlja jasnu idejnu, vrednosnu i personalnu alternativa kako sadašnjoj tako i povratku na bivšu vlas“, ističe sagovornik Danasa.

Upitan da prokomentariše tvrdnje dojučerašnjih koalicinih partnera da oni ne žele novog Vučića uobličenog u Bošku Obradović, lider Dveri kaže da svi koji ga znaju, znaju da je suprotnost Vučiću, osim u energiji koju ulaže u politički rad.

„Važnija vest je da je Vučićevo vreme prošlo, da je on umoran i izlizan i da se uskoro povlači. Vreme je za razgovor o Srbiji posle Vučićevog pada“, poručuje Obradović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari